Skip to main content

Dit jaar werd op 11 april ons eerste lammetje geboren op Hoeve Biesland, het begin van het lammerseizoen! Dat begint bij ons anderhalve maand later dan bij reguliere schapenhouders. We doen dat omdat het dan al een stuk warmer is. Dat betekent veel groen en eiwitrijk gras, perfect voor moederschapen! Zij geven als ze dat gras eten veel melk van goede kwaliteit, zodat de lammetjes sterk en gezond opgroeien. Half april kunnen moeder en lam snel na de geboorte de wei in, hierdoor hebben we zelden last stalziekten en blije gezonde dieren.

Biodiversiteit door begrazing

Bij Hoeve Biesland verweven we processen van de natuur met het runnen van ons bedrijf. Het is dan ook een bewuste keuze dat we zowel koeien als schapen hebben. Ze grazen namelijk heel verschillend. Schapen eten liever kruiden en planten, terwijl koeien weer meer van middellang gras houden. Omdat ze verschillend grazen krijg je heel evenwichtig grasland. De verschillende soorten gras en kruiden houden elkaar in balans zonder dat er planten gaan woekeren of één soort gaat overheersen. Bij ons geen strakke eentonige grasmat, maar juist een samengesteld geheel met variërende lengten. Zo kunnen meerdere soorten insecten, bloemen, vlinders en vogels hun thuis vinden, want iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeur. In samenwerking met Natuurmonumenten beheert Hoeve Biesland bijvoorbeeld de Ackerdijkse Plassen. Dit is een beschermd natuurgebied dichtbij het vliegveld van Rotterdam waar veel weidevogels broeden.

Onze schapen

We houden bij Hoeve Biesland al zo’n 60 jaar schapen, ooit zijn we begonnen met de Texelaar, die we langzaam hebben omgekruisd naar een sterker schaap dat beter past in de natuurgebieden die wij beheren: het bonte schaap. Onze schapen staan vrijwel het hele jaar buiten in de wei of natuurgebieden die wij beheren. Alleen tijdens lammertijd halen we ze binnen om ze goed in de gaten te kunnen houden. Pas 8 april gaan we ze ophalen en komen ze naar binnen. Dan zijn onze koeien al de wei in en hebben de schapen dus alle ruimte in de stal. Zodra de dames de stal inkomen worden ze geschoren. Dit doen we omdat ze het anders hebben veel te warm kunnen krijgen in de stal, maar ook om te zorgen dat de lammetjes in een schone omgeving geboren kunnen worden. De vachten slaan we op en verkopen we aan klanten in onze winkel en mensen uit het dorp.

Er zijn ook schapenrassen die vanzelf hun wol verliezen, zoals de schapen die grazen in het stiltegebied aangrenzend aan onze boerderij. Dan hoeft er helemaal niet geschoren te worden. Ze staan er nu (midden mei) al halfkaal bij, bijzonder om te zien!

Een paar dagen na het scheren begint het lammeren en worden de eerste lammetjes geboren. De schapen krijgen gemiddeld 1,9 lam. Veel tweelingen en drielingen dus! Iedereen op het erf houdt een oogje in het zeil, bij 80% van de schapen gaat de bevalling zonder hulp helemaal goed. Maar soms moeten we een handje helpen, bijvoorbeeld als het lammetje gedraaid ligt of de potenblaas niet op tijd breekt. Als de potenblaas niet breekt kan een lammetje stikken. Een drukke periode dus!

 

Ons lamsvlees

Als de lammeren 7/8 maanden oud zijn nemen we ongeveer 25% van de ooitjes apart. Die blijven bij onze kudde en helpen bij het begrazen van het natuurgebied. De overige lammeren gaan naar de slacht. Als we langer wachten wordt het vlees meer als schapenvlees, wat een (nogal) intense smaak heeft. In Nederland is er bij consumenten nauwelijks animo voor schapenvlees. Onze lammeren gaan naar een slachterij met SKAL-certificaat (biologisch keurmerk) en worden dan in onze eigen slagerij verwerkt tot snits. Lamsvlees is mals en zacht van smaak, een echte lente-delicatesse. We verkopen ons lamsvlees in onze winkel en webshop.