De boerderij
van de randstad

Hoeve Biesland dé biologische boerderij van de randstad. We zorgen voor de natuur en produceren producten van eigen bodem. Bestel in onze webshop of kom eens langs. Zie je snel!

Hoeve Biesland

Dé biologische boerderij van de randstad. We zorgen voor de natuur en produceren producten van eigen bodem. Bestel in onze webshop of kom eens langs. Zie je snel!

Natuurinclusieve landbouw

We werken continu aan het verbeteren van de vruchtbare bodem, voor vitale dieren, gezonde mensen en groeiende natuur, omdat we er van overtuigd zijn dat allemaal in verbinding staat met elkaar. Zorg je goed voor de natuur, dan zorgt de natuur goed voor jou.

Lees verder

Zorgboerderij

Zonder hulpboeren geen Hoeve Biesland. Al tien jaar bieden we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt dagbesteding in onze moestuin, met de koeien, in de bakkerij en in De Winkel.

Hulpboer worden? Lees verder.

Onze boederijwinkel

We zien je graag op de boerderij, maar als dat even niet kan komen we naar jou. Seizoensgroenten, bio eieren, boerenzuivel en vlees van eigen koeien. Haal het platteland in huis via onze webshop.

Bestel hier. 

De tijdlijn van Hoeve Biesland

Van vader op zoon, van gangbaar naar biologisch.

1910

Bert Duijndam begint het boerenbedrijf

1950

Overname door Theo Duijndam

1983

Overname door Jan en Mieke Duijndam

1993

Start op locatie Bieslandseweg 1

1997

Omschakeling naar Biologisch

2007

Hoeve Biesland begint een eigen slagerij

2008

Tim komt in de Maatschap bij Mieke en Jan

2009

Omschakeling naar Biologisch Dynamisch

2012

De groentenboerin begint met haar eigen moestuin

2012

Erkende zorgboerderij met hulpboeren

2014

Opening van de Weilandwinkel

2017

Bakkerij Hoeve Biesland vestigt zich in de oude koeienstal

De mensen achter Hoeve Biesland

Wij zijn de familie Duijndam en Tim van Bregt. Samen met ons team en bijna 50 hulpboeren runnen we Hoeve Biesland. We zijn een familiebedrijf en de derde generatie Duijndams in Delfgauw.

Jan Duijndam

Interviews, productiemanagement of een koe helpen bevallen: Jan doet het allemaal. Als ervaringsdeskundige geeft Jan advies aan andere boeren, de overheid en studenten.
Jan Duijndam

Mieke Duijndam

Mieke zorgt voor de huisdieren en kippen, doet administratie en zet elke dag een boerenlunch op tafel voor de harde werkers.
Mieke Duijndam

Tim van Bregt

Tim van Bregt heeft de leiding over zo’n driehonderd Fleckvieh-runderen en negentig schapen. Met hulp van de koeien draagt hij de zorg voor onze natuurgebieden en de weidevogels die daar nestelen.
Tim van Bregt

Linda Duijndam

Linda Duijndam is onze verbinding naar de stad. Zij zorgt dat de oogst bij jullie komt, en jullie bij ons! Linda is de oprichtster van De Winkel, de moestuin en heeft het Kistje Vol Smaak! grootgebracht.
Linda Duijndam

Sandy Duijndam

Sandy Duijndam is onze duizendpoot en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Ze houdt onze administratie bij, zorgt voor gesmeerde logistiek en overziet de bakkerij. Bij twijfel bel je Sandy!
Sandy Duijndam

Wat we doen

Wat we doen is eigenwijs boeren. We laten zien dat landbouw en natuur heel goed samen kunnen gaan. Hoeve Biesland is een gemengde biologische boerderij. We zijn melkveehouder, hebben een bakkerij, moestuin, slagerij, boerderijwinkel, webshop en een eigen zuivellokaal. We verwaarden al onze grondstoffen tot biologisch-keurmerk producten en houden de keten kort. Eigenwijs boeren dus.

Hoe we dat doen

Hoe we dat doen is eigenlijk heel logisch: door met de natuur te werken en op slimme plekken technologie in te zetten.

We beheren drie natuurgebieden; de Bieslandse polder, het Balijbos en de Ackerdijkse plassen. Hier graast ons vee en bemest op een natuurlijke manier het land. De bodemkwaliteit wordt steeds beter wat de biodiversiteit doet opleven. Het slootafval en maaisel gebruiken we als strooisel voor de koeientuin. Hier staan ‘s winters de koeien. Het maaisel uit de slootkant wordt strooisel voor onze koeientuin, daar staan de koeien ‘s winters op zo’n 30 vierkante meter per koe. We hebben robots die voor vers strooisel en ruwvoer zorgen, zodat de koeien kunnen eten wanneer ze maar willen. Van koeienmest maken we vruchtbare compost die in trek is bij akkerbouwers en tuinders uit de buurt. De zonnepanelen op onze stallen oogsten op zonnige dagen genoeg zon om het hele bedrijf aan te drijven. Zo is de kring rond.

Meer over de boerderij

Kalf en Koe

Op de boerderij zien bezoekers dat onze kalveren apart staan voor een periode van maximaal 7 dagen voordat ze naar de kalverenclub gaan. We krijgen hier vaak vragen over, want mensen maken zich zorgen om het welzijn van koe en kalf. Dat begrijpen we, want het ziet er niet heel vriendelijk uit om zo’n klein kalf apart te zetten. Toch willen we uitleggen waarom we de kalveren apart zetten en waarom wij denken dat dit beter is voor het kalf.

Wat we bedoelen met werken in een 'gesloten kringloop'

De koeientuin wordt ingestrooid met gedroogd slootkantmaaisel door middel van een automatisch strooisysteem van KUHN robots, volledig draaiende op zonne-energie. Het maaisel wordt in principe als ‘afval’ beschouwd, maar wanneer dit met de mest van onze koeien vermengd wordt en composteert, ontstaat er een waardevol product: Humest. Hiermee kunnen wij, boeren en (hobby)tuinders en telers uit de buurt het land bemesten en bijdragen aan het bevorderen van een vruchtbare bodem.  Op deze manier zorgen we ervoor dat bruikbare grondstoffen niet verloren gaan en zo kunnen  we boeren in een ‘gesloten kringloop’.  Het werken in een gesloten kringloop en het onderhouden van natuurgebieden door vee is onderdeel van het programma van de pilot Boeren voor Natuur waar Hoeve Biesland aan meedoet.

Wat een hulpboer is

Op de Hoeve werken mensen die we ‘hulpboeren’ noemen. Zij vinden het leuk om buiten te werken of zijn nieuwsgierig naar het boerenleven. Sinds 2012 zijn we een erkende zorgboerderij en omdat we ons richten op werken in plaats van zorgen, zien we dat veel van onze hulpboeren doorstromen naar betaald- of vrijwilligerswerk.

Onze hulpboeren hebben veelal een afstand tot de arbeidsmarkt als ze bij ons komen helpen. We zoeken binnen het bedrijf een passende plek voor deze mensen zodat ze met veel plezier aan het werk gaan en zich kunnen ontwikkelen. Het werk op de boerderij is serieus, maar je doet wat je kunt en leert wat je nodig hebt. Onze doelgroep is net zo gevarieerd als de natuur om ons heen: Een verstandelijke beperking, psychische problematiek, langdurige werkeloosheid, een verslaving of een vorm van Autisme. Op de boerderij is er eigenlijk voor iedereen wel een plek te vinden. Je kunt werken op de moestuin, met de dieren op de boerderij, in de bakkerij, slagerij of in de winkel.  Meer informatie over zorg en dagbesteding vindt u hier

Waarom we graag met de kracht van de zon werken

Op de boerderij hebben onze boeren al vroeg geïnvesteerd in zonne-energie. Dat begon met het plaatsen van 87 zonnepanelen. SolSolutions heeft in 2012 vervolgens 240 extra zonnepanelen van 230Wp geleverd. In februari 2013 hebben de hulpboeren van Hoeve Biesland de zonnepanelen geplaatst en SolSolutions heeft de aansluiting van het elektrawerk gedaan. Het bijzondere van dit project is dat SolSolutions de complete investering op zich heeft genomen en Hoeve Biesland per maand zal betalen voor de opgewekte stroom. Na 11 jaar kunnen we de panelen definitief overnemen. In 2015 zijn er nog eens 102 zonnepanelen bijgekomen en op dit moment produceren de zonnepanelen 95.000 kw aan stroom.  Dat betekent dat alle voer- en strooirobots op zonne-energie kunnen draaien. In 2018 komen er nieuwe zonnepanelen bij waardoor we 180.000 kw aan stroom kunnen opwekken. Dat betekent dat we met het hele bedrijf voor 90% gebruik kunnen maken van zonne-energie en dat is best heel bijZONder!

Waarom we werken met een automatisch voer- en strooisysteem

Op de boerderij werken we met twee zelfrijdende voerrobots van LELY die het gras over de groepen koeien verdelen. Dit zorgt niet alleen voor continue voedselvoorziening voor de dieren waardoor ze meer rust hebben, maar ook voorkomt het dat we met zware dieseltractoren de koeien moeten voeren. Omdat de robots op elektriciteit rijden die is opgewekt met zonne-energie, kunnen we een stuk minder vervuilend en dus duurzamer werken. In Nederland waren we een van de eerste boerderijen die met deze voerrobots aan de slag ging.

Het instrooien van de stallen wordt gedaan met een geautomatiseerd instrooisysteem van Kuhn. Meerdere malen per dag wordt er een dun laagje strooisel in de koeientuin aangebracht, zo blijven de koeien schoner en hebben ze een lekker stro-bed. Omdat dit niet gedaan wordt met lawaaierige dieselmachines die de stal in moeten rijden, kan het strooisel met mest in de stal beter composteren en krijgen de koeien meer rust.

Wil je meer weten over ons werk op de boerderij, kom dan naar het maandelijkse boeren spreekuur!

Eigenwijs boeren, uitgelegd.

Benieuwd hoe we onze producten maken?

Lees meer
Wekelijks biologische groente en fruit tot aan je voordeur.

Kistje Vol Smaak!

Meer over het Kistje Vol Smaak