Rijdt onze oprit af en je ziet ze grazen in de weilanden, onze melkkoeien. Deze dames geven romige melk van hoge kwaliteit, die we in de zuivelwerkplaats op ons erf zelf verwerken tot hoogwaardige volle melk, halfvolle melk, volle yoghurt, karnemelk, room en roomboter. Verse melk van je lokale boer, barista’s likken hun vingers erbij af. Kom je ook proeven?
Zuivel
Lokaal én lekker
Wij zweren bij de hoge kwaliteit van onze melk, maar streven daarnaast naar het beste in de hele voedselketen. Zo slepen we niet onnodig met onze Bieslandse melk. We leveren alleen binnen een straal van 29 km van onze boerderij. Dit betekent voor ons minder kilometers, en voor jou: vers verser verst! Daarnaast werken we met glazen statiegeldflessen, wat ons een stap dichterbij een verpakkingsvrije wereld brengt.
Onze neus voor kwaliteit voeren we door in het welzijn van onze koeien en het beheer van het landschap. Onze koeien weiden in een biodiverse veen-weide polder waar het bulkt van de bloemen, bijen en insecten. Je treft er grutto’s, kieviten, lepelaars, de wilde orchidee, een heel hele verzameling inheemse kruiden en miljoenen wormen.
Onze koeien leven in kuddes en hebben veel ruimte. In de natte maanden staan de dieren in onze ruime overdekte ‘koeientuin’ waar hun mest omgezet wordt in grondstof voor vruchtbare compost die we leveren aan tuinders in de buurt. Kringlooplandbouw pur sang.
Verkooppunten
Je koopt onze zuivel in de winkel of via onze webshop (we bezorgen bij je thuis!). Ben je een barista, horeca ondernemer, chef, bedrijfskantine of verantwoorde supermarkt? Zakelijke klanten kunnen mailen naar [email protected].
Bekijk alle locaties
Onze verkooppunten
Over onze melk
Melk van Hoeve Biesland is melk zoals de natuur het bedoeld heeft. Geen gekke bewerkingen, geen toevoegingen. Onze melk is ongehomogeniseerd, en daar zijn we best een beetje trots op! Maar wat is homogeniseren van melk eigenlijk? En waarom doet Hoeve Biesland dat bewust niet?
Als je melk homogeniseert wordt het onder hele hoge druk door een zeer fijne zeef geperst. De vetdeeltjes breken, en worden klein (en dus kapot) gemaakt. Ze worden verdrukt tot ze bijna even zwaar zijn als de water-deeltjes. Zo blijft de melk altijd goed gemengd (homogeen verdeeld) en kan hij lang in een (supermarkt)pak zitten zonder een roomkraag te krijgen. Fijn als je van gemak houdt. Maar wij vinden het kapot drukken van de vetbolletjes helemaal niet nodig. Sterker nog, de originele structuur van de melk is juist wat de kwaliteit maakt! En die roomkraag na een paar dagen, die hoort er gewoon bij. Even schudden maar 🙂
Gelukkig hebben wij de luxe van een eigen boeren zuivelwerkplaats (melkfabriek) op ons erf. Zo houden we de kwaliteit helemaal in eigen hand hebben. En als echte melk- en natuurliefhebbers blijven we natuurlijk graag zo dichtbij het pure product.
PS. Voordat er verwarring ontstaat: We pasteuriseren onze melk wel (dit is een verplichte bewerking die je moet uitvoeren als je melk gebotteld verkoopt). De melk die je in flessen met een Hoeve Biesland etiket in onze winkel en webshop koopt zijn dus gewoon gepasteuriseerd. Op de dop staat ook duidelijk een houdbaarheidsdatum. Drink hem op binnen een paar dagen na openen.
Rauwe melk
Op zoek naar rauwe melk? Bingo! Deze kun je op ons erf zelf tappen tijdens openingstijden van onze winkel. Rauwe melk is onbewerkt. Dus niet gehomogeniseerd, niet gestandaardiseerd én niet gepasteuriseerd. Let op: rauwe melk moet je koken alvorens je het consumeert. Rauwe koemelk is onbewerkt. Belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en enzymen zijn nog steeds in de melk aanwezig. Het enzym lactase, dat van nature in melk zit, wordt niet stuk gemaakt. Dit enzym draagt bij aan de vertering van lactose (melksuiker). Je kunt je eigen fles of melkemmer meenemen en betaalt per getapte liter. Drink de melk binnen een paar dagen na het zelf tappen op.
Melk van een zorgboerderij
Ja, we produceren heerlijke melk, yoghurt en boter op eigen erf. Maar Hoeve Biesland is zoveel meer dan dat. Er is voor iedereen ruimte om te groeien. Ook voor onze 50 ‘hulpboeren’. Dat zijn (jong) volwassenen met een professionele hulpvraag die bij ons werken. Hoeve Biesland is sinds 2012 een erkende zorgboerderij. Wat onze hulpboeren met elkaar gemeen hebben is de liefde voor de dieren, de natuur en het buitenleven.
De natuur weerspiegelt die moeilijkheden en de rijkdom die we in het dagelijks leven ervaren en is daardoor een goed fundament om te leren over onszelf, en de wereld om ons heen. Mensen die al geruimde tijd zorg ontvangen, raken het gevoel kwijt dat ook zij ‘nodig’ zijn. De natuur, de dieren en het landschap vragen om aandacht en zorg.
Alle onze producten gaan door de handen van onze hulpboeren. Ze drijven de koeien op, geven de kalveren aandacht en de etiketten op de flessen zouden er niet zitten zonder onze hulpboeren. Een investering in onze melk is dus ook een investering in onze zorgboerderij.
Boer Tim van Bregt
Tim van Bregt (1987) is één van de eigenaren van Hoeve Biesland en is verantwoordelijk voor het welzijn van onze driehonderdzestig Fleckvieh-runderen, zo’n negentig schapen en het landschapsbeheer. Weer of geen weer, Tim en zijn team iedere dag voor je klaar om heerlijke biologische melk uit jouw streek te maken. Zoals wij het zien zijn het de koeien zelf die zorg dragen voor het goed begrazen van de natuurgebieden. Zo hebben de weidevogels een goede plaats om te nestelen. Zo is het cirkeltje weer rond.
Ons zuivellokaal
Het klinkt logisch, je eigen melk verwerken op je eigen boerderij. Toch zijn er in Nederland nog maar weinig boeren die zelf ‘verzuivelen’. De meeste boeren leveren melk aan hun melkcoöperatie die het grootschalig verwerkt. Omdat Hoeve Biesland gelooft in een veerkrachtige lokale economie en een korte voedselketen hebben we sinds 2022 onze eigen melkfabriek op ons erf. Op een zonnige dag draait ‘ie 100% op zonne-energie. Nu je dat weet smaakt onze melk vast net wat lekkerder.