Zuivel

Rijdt onze oprit af en je ziet ze grazen in de weilanden, onze 140 melkkoeien. Deze dames geven romige melk van hoge kwaliteit, die we in de zuivelwerkplaats op ons erf zelf verwerken biologische volle melk, halfvolle melk, volle yoghurt, karnemelk en roomboter. Verse melk van je lokale boer, barista’s likken hun vingers erbij af. Kom je ook proeven?

Stap verder dan biologisch

Wij zweren bij de hoge kwaliteit van onze melk, maar streven daarnaast naar het beste in de hele voedselketen. Zo slepen we niet onnodig met onze melk. We leveren alleen binnen een straal van 29 km van onze boerderij. Dit betekent voor ons minder kilometers, en voor jou: vers verser verst! Daarnaast werken we met glazen statiegeldflessen, wat ons een stap dichterbij een verpakkingsvrije wereld brengt.

Onze neus voor kwaliteit voeren we door in het welzijn van onze koeien en het beheer van het landschap. Onze koeien weiden in een biodiverse veen-weide polder waar het bulkt van de bloemen, bijen en insecten. Je treft er grutto’s, kieviten, lepelaars, de wilde orchidee, een heel hele verzameling inheemse kruiden en miljoenen wormen.

Onze koeien leven in kuddes en hebben veel ruimte. In de natte maanden staan de dieren in onze ruime overdekte ‘koeientuin’ waar hun mest omgezet wordt in grondstof voor vruchtbare compost die we leveren aan tuinders in de buurt. Kringlooplandbouw pur sang.

Verkooppunten

Je koopt onze zuivel in de winkel of via onze webshop (we bezorgen bij je thuis!). Ben je een barista, horeca ondernemer, chef, bedrijfskantine of verantwoorde supermarkt? Zakelijke klanten kunnen mailen naar [email protected].

Barista melk

Melk van Hoeve Biesland is melk zoals de natuur het bedoeld heeft. Geen gekke bewerkingen, geen toevoegingen. Wel gepasteuriseerd (dat is verplicht) en gestandaardiseerd. Homogeniseren doen we niet. De vetbolletjes blijven in tact waardoor de natuurlijke structuur in onze melk behouden blijft. Zo hebben de smaak lagen van koffie een basis om zich aan te binden. Door het hoge eiwit-gehalte schuimt de melk perfect op. We wachten wel nog op de dag dat er iemand latte-art in de vorm van onze Fleckvieh-koeien met hoorns maakt.

Koop onze zuivel

Rauwe melk

Op zoek naar rauwe melk? Bingo! Deze kun je op ons erf zelf tappen tijdens openingstijden van onze winkel. Let op: rauwe melk moet je koken alvorens je het consumeert. Rauwe koemelk is onbewerkt. Belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en enzymen zijn nog steeds in de melk aanwezig. Het enzym lactase, dat van nature in melk zit, wordt niet stuk gemaakt. Dit enzym draagt bij aan de vertering van lactose (melksuiker). Je kunt je eigen fles of melkemmer meenemen en betaalt per getapte liter.

Melk van een zorgboerderij

Ja, we produceren heerlijke melk, yoghurt en boter op eigen erf. Maar Hoeve Biesland is zoveel meer dan dat. Er is voor iedereen ruimte om te groeien. Ook voor onze 50 ‘hulpboeren’. Dat zijn (jong) volwassenen met een professionele hulpvraag die bij ons werken. Hoeve Biesland is sinds 2012 een erkende zorgboerderij. Wat onze hulpboeren met elkaar gemeen hebben is de liefde voor de dieren, de natuur en het buitenleven.

De natuur weerspiegelt die moeilijkheden en de rijkdom die we in het dagelijks leven ervaren en is daardoor een goed fundament om te leren over onszelf, en de wereld om ons heen. Mensen die al geruimde tijd zorg ontvangen, raken het gevoel kwijt dat ook zij ‘nodig’ zijn. De natuur, de dieren en het landschap vragen om aandacht en zorg.

Alle onze producten gaan door de handen van onze hulpboeren. Ze drijven de koeien op, geven de kalveren aandacht en de etiketten op de flessen zouden er niet zitten zonder onze hulpboeren. Een investering in onze melk is dus ook een investering in onze zorgboerderij.

Boer Tim van Bregt

Tim van Bregt (1987) is één van de eigenaren van Hoeve Biesland en is verantwoordelijk voor het welzijn van onze driehonderdzestig Fleckvieh-runderen, zo’n negentig schapen en het landschapsbeheer. Weer of geen weer, Tim en zijn team iedere dag voor je klaar om heerlijke biologische melk uit jouw streek te maken. Zoals wij het zien zijn het de koeien zelf die zorg dragen voor het goed begrazen van de natuurgebieden. Zo hebben de weidevogels een goede plaats om te nestelen. Zo is het cirkeltje weer rond.

Ons zuivellokaal

Het klinkt logisch, je eigen melk verwerken op je eigen boerderij. Toch zijn er in Nederland nog maar weinig boeren die zelf en biologisch ‘verzuivelen’. De meeste boeren leveren melk aan hun melkcoöperatie die het grootschalig verwerkt. Omdat Hoeve Biesland gelooft in een veerkrachtige lokale economie en een korte voedselketen hebben we sinds 2022 onze eigen biologische melkfabriek op ons erf. Op een zonnige dag draait ‘ie 100% op zonne-energie. Nu je dat weet smaakt onze melk vast net wat lekkerder.

Mogelijk ook interessant

Wat, waarom en hoe

Benieuwd naar wat we nog meer maken?

Hoe maken we dat?
Groenten en fruit uit eigen tuin

De moestuin

Lees meer
Romige melk en zachte kazen

Bestel nu in de webshop

Bestel nu!
Heerlijk ambachtelijk brood en banket

Ontdek onze bakkerij

Lees meer