Zonder onze hulpboeren geen Hoeve Biesland. Al 10 jaar lang zijn mensen met afstand tot de arbeidsmarkt welkom voor dagbesteding. Onder professionele begeleiding kun je werken in onze moestuin, koeien verzorgen, brood bakken, of meedraaien in de drukbezochte winkel vol biologische producten. De meeste plaatsen die wij beschikbaar hebben zijn bedoeld voor mensen die een indicatie dagbesteding hebben (WMO, WLZ, PGB). Interessant? Kijk dan rond op deze pagina of neem contact met ons op.
Aan de slag als hulpboer
Heb je interesse om aan de slag te gaan als hulpboer? Of werk je bij een organisatie die graag met ons zou willen samenwerken? Laat hieronder een berichtje voor ons achter dan komt ons hulpboeren-team zo snel mogelijk bij je terug.
Goed om te weten is dat we een zorgboerderij zijn met arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een indicatie dagbesteding (WMO, WLZ, PGB).
Professionele begeleiding
Samen met Gemeente Delft, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Doel GGZ-Delfland, Ipse de Bruggen, Perspektief en speciaal onderwijs bieden we zo’n 50 hulpboeren begeleiding. Reïntegreerders, vluchtelingen, mensen die stress of somberheid ervaren, iedereen is welkom als collega. Werken combineren we hier met ontspannen, je grenzen leren bewaken, constructief omgaan met tegenslag en stoppen wanneer iets goed genoeg is.
De begeleiders op Hoeve Biesland zijn professionele zorgmedewerkers en hebben ruime ervaring in het werken met de doelgroep.
Niet alleen helpt de begeleider de hulpboer, maar helpen de hulpboeren elkaar ook onderling! We zien tot ons grote genoegen dat de hulpboeren veel steun aan elkaar hebben en er hechte vriendschappen ontstaan. Kortom: Hoeve Biesland is een prachtige plek vol mogelijkheden.
Persoonlijke ontwikkeling
Veel nieuwe hulpboeren moeten even wennen aan de mate van fysiek werk op de boerderij. Ze zijn vaak gewend alleen hun hoofd te gebruiken en voorbij te gaan aan hun gevoelens en grenzen. Maar naast het feit dat het lichaam sterker wordt door het boerderijwerk, zien we ook dat hulpboeren na verloop van tijd meer ‘uit het hoofd’ raken en zo beter bij hun gevoel komen. Soms is dat confronterend, grenzen worden duidelijk en verdriet of frustratie komt aan het oppervlak.
Al werkend voeren we daarom regelmatig korte gesprekken over hoe het met iemand gaat, waar iemand mee worstelt, zich op verheugt of in de toekomst wil zijn. Deze gesprekken maken onderdeel uit van een samen opgesteld ontwikkelingsplan. Daarin staat beschreven aan welke leerdoelen de hulpboer het komende jaar wil werken en hoe we deze doelen denken te behalen. Ieder jaar wordt het plan geëvalueerd en bijgesteld.