Skip to main content

4 personen

800 g pastinaak                          

300 g zuurkool

1 el honing

200 ml room                              

150 g (jonge) kaas

100 ml witte wijn (of appelsap)     

1 bosje peterselie 

1 ui                                          

4 sneetjes zuurdesembrood 

½ bosje tijm                              

teentje knoflook

15 g roomboter                         

 olijfolie

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en schil de pastinaken. Snijd ze over de lengte in vieren en daarna in schuine reepjes. Breng in een pannetje de room en de witte wijn met de helft van de pastinaken aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat de pastinaken net onder staan en breng op smaak met wat zout en peper.
  2. Kook de pastinaak in circa 12-15 minuten gaar. Pureer de gekookte pastinaak in de blender of met de staafmixer tot een dikke crème. Houd de room achter om de crème eventueel nog iets te verdunnen.
  3. Pel en snipper de ui. Smelt een klontje boter in de koekenpan en fruit de ui circa 2 minuten. Ris de tijmblaadjes, voeg toe en bak kort mee. Voeg een snufje zout bij. Voeg daarna de andere helft van de pastinaken toe en bak circa 3 minuten. Voeg wat peper toe.
  4. Snijd of scheur het brood in kleine stukjes en snijd de gruyère in kleine blokjes. Doe er wat olie door en een fijngehakt teentje knoflook. Verdeel de pastinaakcrème in een ovenschaal en leg de zuurkool er bovenop. Verdeel de gebakken pastinaakstukjes over de zuurkool en doe er grof gesneden peterselie over. Dek de ovenschaal af met de stukjes brood en verdeel de kaasblokjes erover. Bak de zuurkoolschotel in circa 30 minuten gaar en serveer in zijn geheel.
  5. Tip: als de broodcroutons te snel verbranden omdat de oven te veel hitte van boven geeft, dan kun je de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie. Haal de folie er dan tien minuten voor de eindtijd af.