Skip to main content

Wintertrifle met peer

Voor de sabayon:
4 eidooiers
55 g suiker
60 ml rum
1 sinaasappel (sap en rasp)
Kaneelpoeder
Anijspoeder
geroosterd amandelen (grof gehakt)


Voor de geroosterde peertjes:
6 peren
110 g suiker
50 ml rum
1 sinaasappel (sap en rasp)

Voor de perencake:
200 g bloem
1 tl bicarbonaat
100 g bruine suiker
1 tl kaneelpoeder
100 g suiker
140 g ongezouten boter
80 ml melk
1 ei
1 tl vanille-extract
1 peer

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de peren, snij in partjes. Schep ze samen met de suiker, rum, sap en rasp van de sinaasappel in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 15 à 20 minuten in de oven.
  2. Maak de cake: roer de bloem, suikers, bicarbonaat en kaneelpoeder los in een mengkom. Smelt de boter met 160 ml water in een pan en roer dit met het ei en het vanille-extract door de bloem. Klop goed tot een glad beslag. Schep dit in een beboterde en bebloemde springvorm en schep er 1 in stukjes gesneden peer door. Bak 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven, prik gaatjes in de cake en druppel de rum erover.
  3. Maak de sabayon: klop de eierdooiers met de suiker, de rum, rasp en sap van de citroen en de sinaasappel en de specerijen au bain-marie tot een smeuïge sabayon. Neem van het vuur, schenk over in een kom en klop met de elektrische mixer tot de sabayon is afgekoeld.
  4. Snij de perencake in hapklare stukjes en stel de trifle samen: een laagje cake, een laagje geroosterde peertjes; schenk er dan de opgeklopte sabayon bij. Werk af met de geroosterde amandelen en serveer warm.