Wintertrifle met peer
Voor de sabayon:
4 eidooiers
55 g suiker
60 ml rum
1 sinaasappel (sap en rasp)
Kaneelpoeder
Anijspoeder
geroosterd amandelen (grof gehakt)
4 eidooiers
55 g suiker
60 ml rum
1 sinaasappel (sap en rasp)
Kaneelpoeder
Anijspoeder
geroosterd amandelen (grof gehakt)
Voor de geroosterde peertjes:
6 peren
110 g suiker
50 ml rum
1 sinaasappel (sap en rasp)
Voor de perencake:
200 g bloem
1 tl bicarbonaat
100 g bruine suiker
1 tl kaneelpoeder
100 g suiker
140 g ongezouten boter
80 ml melk
1 ei
1 tl vanille-extract
1 peer
Wat ga je doen?
- Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de peren, snij in partjes. Schep ze samen met de suiker, rum, sap en rasp van de sinaasappel in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 15 à 20 minuten in de oven.
- Maak de cake: roer de bloem, suikers, bicarbonaat en kaneelpoeder los in een mengkom. Smelt de boter met 160 ml water in een pan en roer dit met het ei en het vanille-extract door de bloem. Klop goed tot een glad beslag. Schep dit in een beboterde en bebloemde springvorm en schep er 1 in stukjes gesneden peer door. Bak 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven, prik gaatjes in de cake en druppel de rum erover.
- Maak de sabayon: klop de eierdooiers met de suiker, de rum, rasp en sap van de citroen en de sinaasappel en de specerijen au bain-marie tot een smeuïge sabayon. Neem van het vuur, schenk over in een kom en klop met de elektrische mixer tot de sabayon is afgekoeld.
- Snij de perencake in hapklare stukjes en stel de trifle samen: een laagje cake, een laagje geroosterde peertjes; schenk er dan de opgeklopte sabayon bij. Werk af met de geroosterde amandelen en serveer warm.