Skip to main content

4 peertjes

4 stoofpeertjes                                       

1,5 eetlepel rietsuiker

3 kruidnagels                                         

Klein stukje foelie                                   

1 fles rode wijn

1 theelepel kaneel/kaneelstokje

water 

Officieel recept uit 1593: 

Om peeren in ipocras te reeden. Neemt peeren, scheltse ende snijtse onder wat af om t’eten, laet er de stelen aen ende steect in u peeren nagelen ende stootse in rooden wijn ende doet er foelie, suycker ende caneel in. Laetse stoven totdatse genoech zijn ende is den wijn niet root genoech, so doet er caroten ofte tornisol by.  Nou, succes!

Nee hoor, zal het even vertalen:

  1. Schil de stoofpeertjes en laat de steeltjes eraan. 
  2. Snijdt een klein stukje van de onderkant af zodat ze mooi rechtop blijven staan. 
  3. Schenk rode wijn bij de peertjes tot ze 1/3e onder staan. 
  4. Voeg kruidnagel, foelie, kaneel en suiker toe. 
  5. Giet er wat water bij tot de peertjes tot 2/3e onder staan. 
  6. Laat de peertjes 2 uur zachtjes stoven.