Skip to main content

Gehaktschotel met witlof en koolrabi | voor 4 personen

500 g gehakt (runder of vega)
8 dl melk
600 g witlof
4 el boter
500 g koolrabi
3 el bloem
Een bosje platte peterselie
2 el olijfolie
800 g aardappelen
Snuf nootmuskaat
1 ui
Snuf zwarte peper
1 teen knoflook

Wat ga je doen?

  1. Snipper de ui en het knoflook fijn. Schil de aardappelen en snij in blokjes van 2 à 3 cm. Verwijder de harde kern uit de witlof en snij in stukjes.
  2. Schil de koolrabi en snij in plakjes van 1 à 2 mm dik. Snipper de peterselie fijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Voeg na 10 min. de koolrabi toe. Giet af. Hou de koolrabi apart. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een braadpan en stoof de ui en het knoflook 1 min. Voeg het gehakt toe, maak los met een vork en roerbak 5 min.
  4. Verhit 1 el olijfolie in een kookpot en stoof het witloof 10 min.
  5. Pureer de aardappelen met 1 eetl. boter en 2 dl melk. Kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Meng de helft van de fijngesnipperde peterselie onder de puree.
  6. Smelt 3 el boter in een kookpot op een matig vuur. Roer er de bloem met een klopper onder en laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend 6 dl koude melk toe. Laat pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Giet een laagje saus op de bodem van een grote ovenschaal. Schik er de helft van de koolrabi dakpansgewijs op. Verdeel er de witlof over en bedek met het gehakt. Schik er de rest van de koolrabi op en overgiet met de rest van de saus. Verdeel er de puree over.
  8. Zet 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven. Werk af met de rest van de fijngesnipperde peterselie.