Skip to main content

6 personen

3 aubergines

3 uien

6 tenen knoflook

1 bos salie

olijfolie

1 tl chilivlokken

1 citroen

2 blikken gepelde tomaat

80 g geraspte kaas

80 g parmezaan

300 g verse lasagnevellen

50 g geblancheerde amandelen

  1. Zet een grote braadpan met 250 ml water op matig vuur. Halveer de aubergines in de lengte en leg ze in het water. Pel en snijd de uien in kwarten, leg ze erbij en kook ze 20 minuten met deksel. Pel en snijd de knoflook intussen in dunne plakjes en pluk de salieblaadjes. Verwarm de oven voor tot 200 °C/gasovenstand 6.
  2. Haal het deksel eraf en maak wanneer bijna alle vocht verdampt is wat ruimte in het midden. Schep er 3 eetlepels olie, de knoflook, de chilivlokken en het grootste deel van de salie in, en rasp de citroenschil erbij. Knijp wanneer alles mooi goudbruin is de gepelde tomaten erbij, giet 2 blikjes water in de pan en blijf 20 minuten regelmatig roeren.
  3. Zet de pan van het vuur, rasp er de kazen boven en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Scheur de lasagnevellen in stukken, hussel ze erdoor en haal een paar stukjes naar boven om een soort grove toplaag te maken. Stamp de amandelen fijn, wrijf de resterende salieblaadjes in met olie en strooi alles erop. Maak er met de achterkant van een lepel kuiltjes in en zet de lasagne 25 minuten in de oven, of tot het korstje goudbruin is en pruttelt. Als je geen pan hebt die in de oven kan, schenk het geheel dan over in een ovenschaal.