Skip to main content

Geroosterde Koolraap met appel, walnoot en mosterd

2 preien
800 g aardappel
1 koolraap
2 tl grove mosterd
100 g walnoten
100 ml witte wijn
een handjevol salieblaadjes
30 g peterselie
4 appels
100 g geraspte oude kaas

Wat ga je doen?

  1. Zet de oven op 200 graden. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd er ringetjes van. Spoel de preiringen even onder de kraan.
  2. Zet een pan met water op, voor de koolraap.
  3. Verhit 3 el olie in een koekenpan en laat de prei hier zachtjes in sudderen voor 8-10 minuten, tot deze lekker zacht is geworden. Snijd intussen de salie fijn. Schil de koolraap. Maak smalle stukjes van een cm doorsnede, ‘wedges’ of schijfjes. Blancheer de koolraapschijfjes in 2 minuutjes. Snijd intussen de appels in even dunne schijfjes als de koolraap.
  4. Vet een ovenschaal in of bekleed een bakplaat met opstaande randen met bakpapier. Leg de afgegoten koolraapschijfjes, de appel, de prei en de salie in de schaal/bakplaat en maak deze op smaak met zout en peper. Giet de witte wijn er voorzichtig overheen. Dek het geheel af met alufolie. Bak gedurende 45 minuten in de oven.
  5. Was ondertussen de peterselie en snijd fijn. Schil de aardappels en snijd in stukken van 2 of 3 cm. Breng in een pan gezouten water de aardappels aan de kook voor 10-12 minuten.
  6. Giet de aardappels daarna af en laat ze even afkoelen. Stamp ze nu fijn met de boter en een scheut melk. Roer de mosterd door de aardappelpuree en voeg zout en peper toe.
  7. Nu kun je de ovenschotel uit de oven halen, bestrooi hem terwijl hij nog heet is met de geraspte kaas. Nu heeft het gerecht nog 15 minuten nodig in de oven. Voeg de peterselie en gehakte walnoten vlak voor het serveren toe. Serveer de koolraap-ovenschotel heet. Smakelijk!