Skip to main content

de vrijwilligers op plant-dag

Als je de oprit naar onze boerderij opfietst (of rijdt) kun je haar niet missen; onze groentetuin! Hier telen we een grote verscheidenheid biologische groenten. Hieronder een tipje van de sluier over onze (teelt)plannen in 2023.

 

Rowena van Doorn is onze groenteboerin. Samen met Laura Opdam en een grote groep hulpboeren en vrijwilligers leidt ze de moestuin. Al tien jaar lang leren we elk seizoen weer een beetje meer en oogsten we heerlijke biologische groenten. Ben je benieuwd welke gewassen we dit jaar gaan telen? De afgelopen weken stonden in het teken van het nieuwe teeltplan voor 2023. Ons teeltseizoen loopt van maart tot januari, waarbij we het grootste deel oogsten tussen juli en september. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zo oogstten we vorige week (februari) nog heerlijke prei!

We hebben het teeltplan voor 2023 zo goed als rond. We nemen de proef op de som en gaan nieuwe soorten groenten telen, wat gouwe ouwe’s terugbrengen en we denken ook na over uitbreiding van ons aanbod eetbare bloemen. Als je het leuk vindt om verrast te worden kan je nu beter stoppen met lezen, maar als je verder leest krijg je een klein voorproefje op de oogst van komend jaar.

Op pompoengebied gaan we o.a. de groene Hokkaido telen. Vorig seizoen hebben de pompoenen het geweldig gedaan. Het jaar daarvoor gingen de pompoenen echter helemaal niet zo goed. We zijn benieuwd wat dit jaar brengt. Naast de groene Hokkaido komen er nog twee andere soorten pompoen in het aangewezen pompoenenvak te staan. Leuk om te weten is dat pompoenen ‘gulzige’ groenten zijn. Daarmee bedoelen we dat ze een bodem nodig hebben die veel voedingsstoffen kan vrijmaken terwijl de plant haar groeifase en vruchtdragende fase heeft. De bodem is bij Hoeve Biesland gelukkig erg voedzaam, dus de verwachting is dat we ook dit jaar weer rijkelijk mogen oogsten!

Een gouwe ouwe is de venkel. Met haar prachtige lange loof en anijs-achtige smaak is dit een hele mooie groente. Niks roept meer zomer dan Siciliaanse venkelsalade. In de reguliere supermarkt is het loof vaak afgeknipt, omdat dat als eerst verslapt. Wij vinden het loof juist prachtig. Bovendien is het goed eetbaar en kun je het als prachtige garnering inzetten in salades, door pasta’s of natuurlijk in een kop thee! We verkopen onze venkel na oogst met loof en al in onze winkel.

Verder gaan we weer veel verschillende soorten bonen kweken. Tuinbonen, pronkbonen, sperziebonen in paars, groen, goud en snijbonen. Bonenstaken zijn prachtig om te zien, hebben niet zoveel ruimte nodig en brengen zoveel lekkere oogst op. Lekker in (vegetarische) salade nicoise, met een aardappeltje uit…. juist, de eigen tuin!

Aardappels zijn spannend, als je ze biologisch teelt zoals wij zijn ze (soms) vatbaarder voor ziektes en als het te nat is kan de oogst mislukken. Maar er gaat weinig boven een ‘verser dan vers’ aardappeltje uit eigen tuin. Vorig seizoen kon je de schil er zo afvegen met je duim, zo dun en mals was die. We gaan het dit teeltseizoen weer proberen, met de eerste oogst hopelijk begin juli.

Dit was alvast een klein inkijkje, maar als je niks wil missen dan kan je je aanmelden voor het Kistje Vol Smaak! (ons groentenpakket) of neem een pakket bij Lekker Nassuh in Den Haag, dan eet je gegarandeerd alle seizoensgroenten uit onze tuin wel een keertje.

Hopelijk hebben jullie ook al trek in de nieuwe oogst!

PS. Ben je een echte moestuinfan (droom jij over vragen als: Welke groenbemesters werken het beste? Hoeveel compost en mest heeft de bodem nodig? Of breng je gewoon heel graag veel tijd door met je handen in de bodem) dan hebben we misschien wel een mooie kans. Voor het nieuwe moestuinseizoen zijn we op zoek naar extra handen (vanaf 1 maart)! Wil jij wekelijks één dag vrijwilliger zijn op de groentetuin van Hoeve Biesland? Stuur dan een mailtje naar onze Groenteboerin Rowena: [email protected]. Let op: het gaat niet om eenmalig. Je komt dan dus iedere week op een vaste doordeweekse dag (en werkt met een vast team). Voor mensen die eenmalig willen helpen (op een weekenddag) komt er binnenkort de aankondiging voor de moestuin-meewerkdagen, ook altijd een feestje!