Skip to main content

Winterasperges, ik vind ze heel lekker en leuk om klaar te maken. Je kan ze ook klassiek eten, met een boter-ei sausje en ham. Ik ga voor de witte saus, heerlijk naast wat aardappeltjes en een lamskoteletje. Voor 4 personen.

500 gr schorseneren
1 liter water
citroen zout
30 gr bloem
30 gr boter
400 ml melk
nootmuskaat
bouquet garni
zwarte peper

1. Was de schorseneren in de gootsteen zodat de aarde eraf is. Ik gebruik hier een borsteltje voor. Doe handschoenen aan voordat je begint met schillen, er komt plakkerig sap uit wat vlekken kan maken. Schil de schorseneren en snij in stukken van 4 cm, als je een aspergepan hebt kan je ze ook lang laten. Kook in flink gezouten water met het sap van een halve citroen en het bouquet garni in ongeveer 30 minuten gaar. Prik na 30 minuten even.
2. Als de schorseneren bijna klaar zijn kan je de witte saus maken. Smelt de boter in een steelpan, maar laat niet bruinen. Doe de bloem erbij en roer door, laat even rustig garen maar niet bruin worden. Als de bloem na een minuut of drie een beetje naar biscuit begint te ruiken kan je, met een garde in de aanslag, de melk toevoegen. Begin met wat kleine scheutjes om klontjes te voorkomen. Verwarm tot de saus is gebonden. Breng op smaak met verse nootmuskaat, een beetje citroensap en zwarte peper.
3. Giet de schorseneren af en doe bij de witte saus, schep even om en serveer. Eet smakelijk!

Wijntip: BOURGOGNE CHARDONNAY, Sylvain Loichet