Saté-spiesen van spruiten | voor 4 personen
1 knoflookbol
8 el zonnebloemolie
1 rode peper
200 g spruiten
Wat ga je doen?
- Zet je airfyer of oven op 180 graden. Snijd de kont van de knoflookbol zodat-ie rechtop kan staan en je wat vruchtvlees ziet. De schil kun je laten zitten. Doe in een klein schaaltje dat in de oven kan met de peper en de olie erbij. Laat de knoflook in een kwartiertje goudbruin worden. Als de olie afgekoeld is druk je de puree uit de knoflook en verwijder je de pitten en het groene stukje van de peper. Pureer in je keukenmachine of met een vork. Heel goed mengen en eventueel nog wat olie toevoegen. Deze zachte chiliolie is goed houdbaar in de koelkast.
- Spruitjes schoonmaken indien nodig. Doormidden snijden als ze meer dan 4 cm groot zijn. Hussel de spruiten in een schaal met twee eetlepels chiliolie. Laat een halfuurtje marineren.
- Airfryer-methode: 12 minuten op 180 graden, halverwege even husselen.
- Of zet je oven op 180 graden, verdeel de spruitjes zo over de bakplaat dat elk spruitje losligt. Rooster ongeveer 15 minuten in de tot goudbruin en beetgaar. Na 10 minuten even husselen zodat ze aan alle kanten poffen. Zout naar smaak eroverheen. Los serveren of aan een spies rijgen.
onderstaande dip hoort er eigenlijk ook bij!
Kewpie sesam mayo | een dip voor bij bovenstaand gerecht
200 g zachte of silken tofu
1 tl miso pasta
1 tl edelgist
1/2 el sesamolie
1 tl (Dijon) mosterd
1 el sojasaus
2 tl rijstazijn
50 gr geroosterd sesamzaad
1 el citroensap lime
1-½ tl (liefst zwart) zout
- Doe alle ingredienten (behalve sesamzaad) in een blender en mix – kan ook met staafmixer – tot er een echte creme is Roer sesamzaad en ½ tl zout erdoorheen. Proef. Zout genoeg? Umami genoeg? Fris genoeg? Corrigeer waar nodig. Bewaar in afgesloten pot in koelkast (1 wk).
- Je kunt ook vegan mayo gebruiken ipv de tofu, gist en mosterd. En dan gewoon
Bestel Sheila haar nieuwste boek op: https://www.sheilastruyck.nl/lekker-is-dat