Skip to main content

Pasta alla Norma met ricotta en rucola

2 aubergines, in blokjes
balsamico- of rode wijnazijn
400 gr pasta
handje verse basilicum, fijngehakt
25 gr rucola
1 tl gedroogde tijm
100 gr ricotta
snufje suiker
400 ml passata
olijfolie extra vergine
1 flinke ui, gesnipperd
wat zout en peper
2 teentjes knoflook, fijngehakt
optioneel: Parmezaanse kaas

Wat ga je doen?

  1. Meng de aubergines met veel zout in een vergiet en laat 30 minuten liggen. Spoel daarna goed af, laat uitlekken en dep de blokjes droog met keukenpapier.
  2. Verhit een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie met een snufje zout. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze rondom goudbruin op middelhoog vuur in circa 8 minuten.
  3. Zijn de blokjes eenmaal goudbruin dan blus je het af met een flinke scheut azijn. Schenk de passata in de pan en roer de basilicum, tijm en suiker erdoor. Laat 10 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Proef daarna en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
  4. Kook in de tussentijd de pasta beetgaar. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  5. Schenk de saus in de kookpan bij de pasta en voeg een scheut olijfolie extra vergine toe. Roer door en maak de saus eventueel smeuïger met het kookvocht.
  6. Serveer de pasta op diepe borden en garneer met rucola, lepeltje ricotta en een snufje zwarte peper. Hou je van Parmezaanse kaas? Rasp die er dan ook nog rijkelijk overheen. Delicioso!