Al 34 jaar beweegt het leven van lineke met het kaas-maken mee
“Wacht, even op wat knoppies drukken.” Ik heb Lineke aan de lijn en Lineke werkt bij ons met veel enthousiasme in de zuivel. Maar is ze niet bij ons, dan is ze veelal op haar eigen boerderij in Bodegraven waar ze vanuit de woonkeuken zo haar kaasmakerij inloopt. En dan moet af en toe dus even op knoppies drukken. “Hoor je de koeling gaan? Verse melk, voor de kaas van morgen-ochtend.” Al 34 jaar beweegt haar leven met het ritme van het kaas-maken mee. Want ze trouwde ooit met een boer, wiens moeder ook kaas maakte. Dus.
Wachten, voelen, roeren, kijken, keren
“Gouda heeft dan wel de naam, maar Bodegraven heeft de daad.” Daar, in de weilanden tussen de grootste kaas-pakhuizen, staan de 55 koeien van Jaap en Lineke gemoedelijk te grazen. “Geef je hen liefde en goede zorg, dan zie je dat terug in de kwaliteit van hun melk.” Net als dit volgens haar naar voren komt in de volle smaak van haar rauwmelkse kaas. Het is kaas met variatie, die ieder seizoen weer anders smaakt.
De juiste technieken, apparatuur en grondstoffen zijn van belang, maar alles draait volgens haar om de toewijding in het maakproces. “Kaasmaken is een beleving en dat doe je niet alleen. Het hele gezin moet er met de volle 100% voor gaan, anders lukt het niet.” Wachten, voelen, roeren, kijken, keren en dat op gezette tijden. De kinderen mochten Lineke ’s ochtends niet storen voordat zij klaar was met het stremmen van de kaas. Ook toen ze nog borstvoeding gaf, kon dat pas wanneer ze klaar was met roeren. De kinderen pasten zich aan en werden groot.
“Kaasmaken is een beleving en dat doe je niet alleen. Het hele gezin moet er met de volle 100% voor gaan, anders lukt het niet.
Loslaten en plaatsmaken voor de jongere generatie
De liefde voor het kaasmaken sloeg over op zoon Jurjan. Hem opleiden doet zij niet. “Dat kan niet, hij moet het zelf beleven en daardoor leren. Ik stuur hem af en toe wel wat bij.” Dankzij hem kan ze de kaas steeds meer loslaten en plaatsmaken voor de jongere generatie. De tijd die nu voor Lineke vrijkomt, stopt ze met minstens zo veel toewijding in de zuivelproducten van Hoeve Biesland. “Ik herken de liefde voor zuivel bij Jan, dan wil je er samen iets moois van maken.”
—
Trek gekregen in een lekker stuk kaas? Snappen we! Onze kaas is hier te bestellen