Skip to main content

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, lucht, boom, buiten en natuur

Dit is: Max

Je hoort Max vaak al vanaf een afstandje van de boerderij komen aanfietsen. Niet omdat z’n fiets zo aanloopt, maar omdat Max graag zijn muziek hardop aanzet tijdens zijn fietstocht en dan regelmatig uit volle borst meezingt. Ook zijn vertrek vanaf Hoeve Biesland wordt aan het eind van de dag ingezet met een lekker nummertje.

Inmiddels is de 26-jarige Max een ervaren hulpboer. Al zo’n 6 jaar werkt hij op de boerderij en doet dit 3,5 dag per week. Max schudt wild met zijn hoofd op de vraag of het hier wel eens gaat vervelen: “Dit is zo’n mooie plek plus ik heb hier alles wat ik wil. Ik heb hier de dieren, de natuur en het buiten zijn.” En Max is dan ook een onwijze dierenvriend. Hij werkt graag met de koeien, hoewel hij wel echt wilt benadrukken dat dit niet zijn lievelingsdieren zijn. Want dat zijn honden.

Op Hoeve Biesland doet Max van alles en nog wat. Zo houdt hij de boel schoon, zorgt hij dat de dieren te eten hebben, en drijft hij regelmatig de koeien van de één naar de andere plek. Er zijn geen werkzaamheden die echt de voorkeur krijgen, hoewel hij goed is in het bijeen drijven van het vee. “Het belangrijkste is toch wel dat ik rustig blijf,” geeft Max aan, ”want blijf ik rustig, dan blijven de koeien ook rustig.”

Zijn begeleider Claudia kent Max al sinds dat hij hier begon op Hoeve Biesland. Zij heeft Max zich door de jaren heen positief zien ontwikkelen. “Kijk, Max is nogal een dromer. Daardoor kwam het wel eens voor dat een dag zo voorbij vloog en Max niet veel meer had gedaan dan veel dromen. Het introduceren van de eierwekker was de oplossing. Ging dat ding af, dan moest zijn klus geklaard zijn. Daardoor is zijn werktempo goed omhoog gegaan. Inmiddels kan Max het prima af zonder wekker.”