Skip to main content

“Ik kan hier wel 100 worden”, zegt de 60-jarige bakker Ernst over zijn werkplek op de Hoeve Biesland. “Je kunt je toch geen mooiere plek voorstellen dan deze? Dan kom ik ’s ochtends hier aanrijden. Met de dauw nog op de velden en de opkomende zon, prachtig.” Alweer drie jaar werkt Ernst in de bakkerij op de boerderij. Via de LTS koos hij voor het bakkersvak en kwam via diverse bakkerijen, van koekjes tot industrieel grootschalig hier terecht.

Waarom hij het bakkersvak gekozen heeft? “Dat werken met je handen, dat vind ik heerlijk. Daarbij is geen brood hetzelfde, want het zijn toch levende producten en dat maakt het vak zo mooi.” Hij ziet het liefst een brood ‘werken’, wat betekent dat het brood rijst en mooi scheurt. “Als ik een partij broden dan uit de oven haal en ik zie dat ze hun werk goed hebben gedaan, ze mooi goudbruin zijn gekleurd en goed ruiken, ja dat zijn dat toch de momenten waar je het voor doet.”

Al 25 jaar werkt hij samen met zijn collega-bakker Mario. Zonder al te veel woorden werken de twee zo gesmeerd als een geoliede machine. Mengen, kneden, rollen, doek erover voor de rijs en door naar het volgende brood. Waar elk brood zijn eigen duur heeft om te rijzen, zijn er een hoop tijden in de gaten te houden. “Tot vier broden lukt dat wel in m’n hoofd, met meer schrijf ik de tijdstippen op.” Ook moet Ernst de verhoudingen zout, water, desem en meel goed bijhouden. “Zeker in de ochtend maakt mijn hoofd overuren met alles wat ik moet onthouden, dan vind ik het ook wel lekker om in stilte te werken.”