Skip to main content

Op een gure winterse vrijdag worden hoopjes humest verspreid over de verschillende velden van de moestuin. De grote hoop humest waar de kruiwagens mee gevuld worden dampt van de warme broei die voortkomt uit het proces binnen in de composthoop. Micro-organismen zetten de vezelrijke ingrediënten om in fijne vruchtbare verteerbare organische stof. De warmte die hierbij vrijkomt zorgt soms voor temperaturen tot wel 60 graden binnen in de hoop compost!

Af en aan gaan de kruiwagens over de paden van de moestuin. Scheppen vol humest. Mooi gelijk verdeelde hoopjes op de bevroren en met sneeuw bedekte grond.

Een tweetal Roodborstjes steken mooi af tegen de sneeuw en onderzoeken hun nieuwe territorium. Ze zijn niet bang en hupsen tussen de kruiwagens en werkschoenen door.

Als de bodem ontdooit is, worden de hoopjes humest in een laagje verspreid over de grond. De bodem krijgt de tijd om de voedzame stoffen uit de humest op te nemen zodat het bodemleven weer op gang komt. En dan, in het voorjaar, gaan de eerste planten en zaden de grond in! Het nieuwe teeltplan van 2021 is klaar, de velden zijn opnieuw ingedeeld. Laat maar komen dit nieuwe seizoen, wij hebben er zin in!