Skip to main content
Fietsend onderweg naar onze boerderijwinkel heb je hem vast al zien staan langs onze oprijlaan. Een splinternieuw groen gebouw op wielen. Eerst nog helemaal leeg, in afwachting van onze kippen. Nu zijn de dames er gelukkig. Onze Bieslandse bofkippen scharrelen vrolijk rond in en onder de kippencaravan.

Het wachten is beloond
We moesten deze zomer langer op onze kippen wachten dan gehoopt. Door de vogelgriep was er vervoersverbod en ophokplicht. Maar na een paar maanden wachten konden onze leghennen veilig naar onze boerderij worden vervoerd en verwelkomden onze hulpboeren ze met een grote glimlach op hun gezicht.

Lokale biologische voedselketen
Bijzonder is dat deze kippen niet hélemaal van ons zijn. Onze bevriende horecagelegenheden De Balije Tuin en Huszar en Haags voedselinitiatief Lekker Nassûh willen meer verbinding met hun biologische producten. Zij adopteerden ieder een deel van de kippen. Zo werken we samen aan een betere lokale biologische voedselketen en delen we onze kwaliteit van boeren met onze afnemers. Maar het belangrijkste resultaat blijft natuurlijk dat zij altijd kunnen smullen van onze kwaliteit-eitjes.

Dagelijks eieren rapen
Onze hulpboeren rapen elke dag eieren, of eigenlijk doet de kippencaravan dat al deels voor ons. De kippen zitten in open nestkasten, als ze een ei leggen valt die op een lopende band. Het ei rolt naar het inpakstation en daar pakken de hulpboeren de eieren in. Zo blijven ze lekker schoon (zowel de eieren als de hulpboeren). Hier en daar ligt er ook een ei op de grond, want soms floepen ze er gewoon uit. Die verzamelen we ook, de grootste hobby van de kippen is om daarbij hard aan de veters van je schoenen te trekken. Als dat is gebeurd rijden we ze met de elektrokar naar de winkel op ons erf en worden ze soms dezelfde dag nog verkocht of afgeleverd bij onze horeca klanten. Veel verser dan dit worden je eieren niet!

Kippencaravan
Onze kippencaravan is gemaakt door Wijkamp Farming Solutions. Het is de grootste kippencaravan van Nederland! De Novogen X Brown hennen hebben dan ook lekker de ruimte. In de caravan hebben ze slaapplek (op stok), nestkasten en ruimte om te scharrelen. Zelfs nu er ophokplicht is kunnen ze onder de caravan in de bodem wroeten en naar insecten tussen het gras pikken. De kippencaravan wordt met kippen en al over de weilanden verplaatst. De kippenmest wordt dan goed verspreid en het gras kan herstellen van al dat gescharrel. Zo passen de kippen en de kippencaravan perfect in onze kringlooplandbouw.

Kringlooplandbouw
Als de ophokplicht wordt opgeheven mogen de kippen vrij door het weiland scharrelen. Dan kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen zoals graven, zandbaden nemen, wroeten en naar insecten in het gras speuren. Kippen hebben een belangrijke functie in de ecologische kringloop van onze boerderij. Je zou het niet zeggen: maar kippen zijn als je ze slim inzet een super goede samenwerkingspartner van onze koeien in het landschapsbeheer. De kippen scharrelen op ons kruidenrijke grasland, nemen zandbaden waarbij ze wroeten en woelen, en verteren planten en insecten. Dit alles tezamen versnelt het proces van verteren en groei en bloei in onze bodem. Zo krijgen via de kippenmest kruiden de kans om zich te verspreiden, ontkiemen en vestigen ze zich tussen het gras. Kruiden lokken insecten en insecten lokken op hun beurt weer vogels. Zo is de cirkel rond hebben we weilanden die naast kippen en koeien bulken van bloemen, bijen en vogels.