Chinese congee rijstsoep met nameco paddenstoelen | voor 4 personen

200 g basmatirijst
1 stengel lente-uien
200 g nameco paddenstoel
2 tl zwart sesamzaad
½ stukje gember
1 paksoi
200 g witte kool
3 groentebouillonblokjes voor 500 ml
1 rode peper
4 el (milde) olie
6 stuks eieren
1 teentje knoflook
2 tl sojasaus
1 stengel lente-uien
200 g nameco paddenstoel
2 tl zwart sesamzaad
½ stukje gember
1 paksoi
200 g witte kool
3 groentebouillonblokjes voor 500 ml
1 rode peper
4 el (milde) olie
6 stuks eieren
1 teentje knoflook
2 tl sojasaus
Wat ga je doen?
- Bereid de bouillon voor met 3 groentebouillonblokjes en 1,6 l kokend water. Zet 200 g rijst op in de bouillon en breng aan de kook. Schil ½ stukje gember, snij in dunne plakjes en dan in staafjes. Voeg toe en laat de rijst ca. 30 minuten afgedekt koken. In feite kook je de rijst kapot, dat is ook de bedoeling, je maakt een soort dikke rijstsoep.
- Snij 200 g witte kool in sliertjes. Voeg na 10 min bij de rijst en kook mee.
- Verwarm 4 el (milde) olie in een koekenpan. Snij 1 teentje knoflook in plakjes en 1 rode peper in ringetjes (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt). Bak zachtjes in de olie tot de knoflook een klein beetje verkleurt (blijf erbij, laat het niet verbranden!). Schenk de chili-knoflookolie in een kommetje. Voeg 2 tl sojasaus toe en zet weg.
- Zet een pannetje water op voor 6 eitjes. Kook in 6 à 7 minuten half zacht.
- Snij de stelen van 1 paksoi in plakjes en het blad in repen. Verwijder de korrelige kluitjes van 200 g nameco paddenstoel.
- Bak eerst de paddenstoelen op hoog vuur een paar minuten aan. Voeg het wit van de paksoi toe en bak een paar minuten mee (lekker als de paksoi wat knapperig blijft). Voeg op het laatst het paksoiblad toe en laat slinken. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Snij 1 stengel lente-uien in ringetjes.
- Pel en halveer de eitjes. Geef ieder een grote kom rijstsoep en laat ze er paddenstoelen, paksoi en drie halve eitjes opscheppen. Garneer met de lente-ui en 2 tl sesamzaad. Breng op smaak met de chili-knoflookolie of als je niet van pittig houdt met wat sojasaus.