Skip to main content

Leer brood bakken in de biologische bakkerij van Hoeve Biesland

We hebben weer een nieuwe reeks workshops voor (beginnende én gevorderde) brood bakkers gepland staan!

Benieuwd naar alle data en workshops? Bekijk onze webwinkel hier.

Wil je het hele brood-bak-proces leren begrijpen en beheersen? Heb je nog nooit een brood gebakken of ben je thuis al enthousiast aan de slag maar wil je meer leren over de techniek? Bij Hoeve Biesland krijg je als beginnend broodbakker een uniek inkijkje in onze biologische bakkerij. Bakker Jan Bronswijk is een ware brood-autoriteit in de regio. Hij stond aan de wieg van de biologische bakkerij van Hoeve Biesland, en heeft voor deze workshop alle tips op een rijtje gezet.

Tijdens onze workshop komen alle essentiële aspecten van het broodbakken voorbij. Je krijgt niet zomaar een ‘recept’, maar je leert de hele wetenschap die schuilgaat achter brood bakken. Je leert over het graan, het gistingsproces, het kneden, het rijsproces, de invloed van deegtemperatuur en niet te vergeten het (af)bakken zelf. Je steekt je handen uit de mouwen, en terwijl je bezig bent geeft Jan verdiepende uitleg.

‘Gist is een levend organisme die koolhydraten opneemt en energie (warmte), koolzuurgas en alcohol afstaat. Bij broodbereiding is vooral het koolzuurgas van belang, dat gebruiken wij om het deeg luchtig te laten worden.’

Jan Bronswijk, bakker

Wat ga je leren?
– Je leert de technische vaardigheden om een goed gerezen brood te bakken.
– Je krijgt inzicht in het hele proces en leert de verschillende onderdelen beheersen.
– Je leert over graan, het gist en gistingsproces, juiste toevoeging van zout en water, het kwalitatief goed kneden, deegtemperatuur, het rijzen en de juiste manier van bakken.
– Uitleg over de beste omstandigheden in de oven (temperatuur, vochtbalans) en het goed leren afbakken.

 

Wat ga je doen?
– Met een groep van 8-12 mensen gaan jullie hands-on aan de slag.
– Na een korte theoretische uitleg begin je bij de basis: het goed kneden.
– Het verschil ervaren tussen met de hand en machinaal gekneed brood.
– Jullie bespreken de gisting, het rijzen en ideale omstandigheden voor het afbakken.

Hoe kan ik me inschrijven en wat kost het?
De workshop gaat meerdere keren plaatsvinden. De prijs van de workshop is vanaf €100,- p/persoon (incl. btw). Dit is inclusief materiaal, lunch, koffie en een goed gevulde tas brood die je mee naar huis krijgt. Je schrijft je in door dit product aan te schaffen via onze webshop. Aldaar vind je meer informatie.

Via deze link zie je alle actuele workshop data. 

Wie is Bakker Jan?
Jan van Bronswijk is een ware brood-autoriteit. In 1982 ging hij naar de bakkersschool in Wageningen. Toendertijd een state of the art opleiding waar jong volwassenen van (vooraanstaande) bakkersfamilies samen productkennis uitwisselden. Daarna nam Jan de bakkerszaak van zijn ouders over. Door een intensief herstelproces van een ongeval kwam Jan in aanraking met biologische voeding. Sindsdien is hij zich gaan verdiepen in de natuurlijke vervaardiging van desem brood. Na omzwervingen kwam hij terecht bij Hoeve Biesland, waar hij de biologische bakkerij heeft opgezet die vandaag de dag horeca en consumenten in de regio Delft, Den Haag, Rotterdam voorziet van biologisch desembrood voorziet.