Biologisch vlees, van kop tot staart
In de biologische slagerij van Hoeve Biesland bieden we bijzondere stukken biologisch vlees.
Runderhart, runderlever, rundertong, rundernieren: stukken vlees die je niet in de supermarkt vindt, maar wél bij biologische zorgboerderij Hoeve Biesland. Omdat we in de eerste plaats elk stukje koe willen gebruiken, maar ook omdat er steeds meer vraag is naar biologisch orgaanvlees.
Goede voedingsstoffen
Onze winkelmedewerker Jeroen eet zelf graag runderhart. Maar van alle stukken vlees, waarom dan uitgerekend een runderhart? “Ik geloof dat er veel goede voedingsstoffen inzitten. Meer eiwitten, meer vitamines en meer mineralen dan in welk ander stukje vlees.” Sterker nog, volgens hem is het eten ervan eigenlijk vrij logisch. “In een lichaam moeten organen het meest gezond worden gehouden, toch? Dus daar gaan de goede voedingsstoffen naartoe! Dat is bij dieren natuurlijk niet anders.”
Hoe zit het dan met de smaak van orgaanvlees? Is die zo veel anders? “Een stukje runderlever heeft een vrij aparte smaak, dus dat moet je leren eten en bereiden. Runderhart smaakt daarentegen minder ‘organig’ en lijkt echt op biefstuk.” En het idee dat je een hart eet, hoe is dat voor jou? ”Daar heb ik geen moeite mee. Mijn vrouw moest wel even wennen en dat snap ik ook. We zijn natuurlijk op een bepaalde manier geconditioneerd. Dus de één gaat daar makkelijker mee om dan de ander.”
“Ik geloof dat er veel goede voedingsstoffen inzitten. Meer eiwitten, meer vitamines en meer mineralen dan in welk ander stukje vlees.”
Sporters kiezen voor hoogwaardige eiwitten en biologisch vlees
Het zijn overigens vooral mensen die veel met sport en voeding bezig zijn die overtuigd van de waarde van orgaanvlees naar Hoeve Biesland komen. Zo ook die ene sporter die het Jeroen aanraadde om het een keer te proberen. En dan te beginnen met een runderhart, mediumrare gebakken als een biefstukje.
Inmiddels is dus ook Jeroen overtuigd en gebruikt hij orgaanvlees voor veel van zijn gerechten. “Van een AVG’tje (aardappel, vlees, groente-gerecht) tot een curry, of door de nasi: het is allemaal lekker. En ook mijn gezin is er nu dol op.” Inmiddels valt het Jeroen op hoeveel mensen bij hem een stukje orgaanvlees komen afrekenen. “Het lijkt dus steeds gangbaarder te worden om meer delen van de koe te eten, wat een goed teken is! Nu hopen dat er genoeg overblijft, want anders heb ik thuis wat uit te leggen.”