Skip to main content

Bakplaat met spruitjes, gnocchi, pompoen, ricotta | voor 4 personen

In de herfst zijn we altijd enthousiast over gerechten uit de oven omdat je keuken dan meteen aangenaam warm wordt en lekker ruikt. Dus zet die oven maar weer aan voor deze heerlijke vegetarische bakplaat met spruitjes, gnocchi, pompoen en ricotta.

Dit recept is voor 4 personen
– 500 gram  gnocchi (meer kan ook)
– 1 rode of 1 gele ui.
– 1 citroen
– walnoten of andere noten (hak ze grof)
– 500 gram spruiten of meer
– 300 gram pompoen
– paar takjes peterselie fijngehakt
– 250 gram ricotta
– peper en zout naar smaak
– olijfolie (extra vierge).

Neem zoveel pompoen als je wilt: maar afhankelijk van grootte van de pompoen moet je even kijken hoeveel pompoenpartjes je kwijt kan op de bakplaat zodat alles nog de ruimte heeft om goed te garen.

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de spruitjes even (ze kunnen soms beetje zand aan of tussen de buitenste bladeren hebben) en blancheer ze 5 minuten in lichtgezouten water. Giet af, je hebt het water daarna niet meer nodig.
  3. Als het erg grote spruiten zijn kun je sommige door de helft snijden.
  4. Snij de ui in ringen. Je kunt de ringen ui daarna zo grof snijden als je zelf lekker vindt.
  5. Snij ook de pompoen is parten en vervolgens in blokjes. Partjes groter dan een dobbelsteen.
  6. Rasp wat citroen zeste (de schil). Ongeveer een (thee)lepel.
  7. Doe de gesneden ui en partjes pompoen in een kom. Voeg de spruitjes toe. Voeg de kant-en-klare gnocchi toe. Voeg de citroen zeste toe. Voeg flink wat olijfolie toe en zout en peper naar smaak. Roer dit alles lekker door elkaar.
  8. Leg bakpapier op je bakplaat.
  9. Sprijdt het mengsel van ui, pompoen, gnocchi over de bakplaat. Zorg wel dat je in het midden nog ruimte houdt voor de ricotta.
  10. Als de ricotta veel vocht heeft giet je dat af. Zet de ricotta midden van de bakplaat, tussen de groenten. Als nodig is kneed je hem weer even terug in vorm. Besprenkel de ricotta met een beetje olijfolie en peper en zout.
  11. Bak 20 minuten in de oven op 180 graden.
  12. Kijk tussendoor of alles goed gaat. Als je tussentijds het gevoel hebt dat het te snel gaart (zwart gaat worden) dan leg je wat aluminiumfolie over de plaat/onderdelen. De warmte kan er dan nog wel onder komen.
  13. Eetsmakelijk!

 

Wil je toch vlees toevoegen? Dan raden we aan kippenblokjes bij te bestellen via onze webshop en die door de helft te snijden zodat je dunne reepjes hebt die goed gaar kunnen worden. Garneer de kip in olie en zout voordat je het op de bakplaat gooit. Schroei de dunne reepjes even goed aan in een hete koekenpan. Vervolgens leg je ze tussen de groenten op de bakplaat zodat ze nog 20 minuten gaartijd krijgen.