Aardappelminestrone met romanesco en verse kruiden | voor 4 personen
Handje bladpeterselie
1 ui
100 g pasta (voor in soep)
1 romanesco
Handje oregano
1 stengel selderij
1 L groentebouillon (zie onderaan dit recept de tip van een Kistje-lid)
1 groene paprika
4 el tomatenpuree
150 g erwten
olijfolie
150 g tuinbonen
peper en zout
Wat ga je doen?
- Pel en snipper de ui. Snij de paprika’s en de selderij in blokjes. Snij de romanesco in kleine roosjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine stukjes. Blancheer de tuinbonen in lichtgezouten water. Giet af en verwijder de vliesjes.
- Fruit de ui in olijfolie glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Doe alle groenten in de pan, giet er de bouillon bij en laat 30 min op een zacht vuur pruttelen. Voeg er de laatste 10 min de pasta bij.
- Hak de peterselie fijn en schep door de soep. Verdeel de soep over de borden en werk af met de oregano. Smakelijk!
En bij deze nog een tip van een Kistje-lid over het maken van bouillon:
Meestal kun je alle groenten uit het kistje helemaal opeten. Soms houd je wat over, zoals buitenste bladeren, een stronk, loofblad, wat minder mooie stukjes en schillen (zoals o.a. van uien, knoflook, wortel, asperge). In plaats van in de groenbak, gaat het bij mij regelmatig in een ouderwetse gietijzeren pan (inhoud 1,8 liter).
Wat verse kruiden erbij (echt gewoon alles wat je lekker vindt, munt is verrassend). Een liter gekookt water erbij, deksel erop, weer aan de kook brengen, warmtebron uit en lekker laten staan tot volgende dag (bouillon ’trekken’).
Volgende dag een grote pan, vergiet erin hangen, daar een schone nat gemaakte theedoek in en daarop de bouillon uitschenken (bouillon ‘zeven’ en helder maken). Ik knijp de handdoek met de groenten nog extra uit en de restanten gaan nu wel in de groenbak. Nu de groentenbouillon invriezen, of meteen gebruiken voor een lekker soepje (zie bovenstaand recept) met wat er verder in het Kistje zit of zat!
Mijn favoriet is Udon noedels, rode puntpaprika in reepjes, lente uitjes in ringetjes, wat paddestoelen (Shiitake!), wat er verder nog aan groentenrestjes zijn, cassave kroepoek erbij, met eetstokjes de groenten eruit vissen, en de bouillon lekker opslurpen aan het eind.