De hulpboeren zijn voor Hoeve Biesland heel belangrijk. Wij hebben veel speciale hulpboeren rondlopen, waarvan sommigen nu betaald werk hebben. De komende weken vertellen we jullie meer over deze mensen. We beginnen met Erik die als dakloze op de boerderij kwam maar nu een betaalde baan heeft als slager!

Als ik met Erik afspreek zitten we in de kas van de moestuin. Het is een grijze, druilerige maandagmiddag. Ik ken hem niet heel goed; vaak zie ik hem buiten de slagerij een sigaretje roken in zijn pauze en hebben we een kort praatje.
Erik heeft geen opvallend uiterlijk, zijn stem is rustig en je zal hem niet snel iets geks zien doen. Als je hem op straat zou tegenkomen zou je niet verwachten dat deze man door een heel diep dal is gegaan maar nu zijn weer op de rit heeft en vijf dagen per week als slager op een boerderij werkt.

In ons gesprek vertelt hij een heel persoonlijk verhaal, we hebben daarom besloten hem in het interview niet bij zijn echte naam te noemen. Als “Erik” over Hoeve Biesland praat gaan zijn blauwe ogen stralen en gaat hij rechtop zitten. Dit is een man die helemaal op zijn plek zit op Hoeve Biesland en daar willen we graag meer over vertellen.

Het leven van Erik stond in 2013 totaal op zijn kop; Hij had meer dan 20 jaar eigen bedrijf gehad dat failliet ging door de crisis, kreeg schulden, raakte alles kwijt en werd dakloos. Hij kwam in de daklozenopvang terecht en moest toen een begin gaan maken aan een nieuw leven terwijl hij eigenlijk niet wist hoe dat nieuwe leven eruit moest gaan zien. Waar begin je als je helemaal niets hebt?

Via de gemeente kwam hij na een jaar in de daklozenopvang te hebben gezeten op de Hoeve Biesland terecht. Hij kwam op de moestuin te werken. Het viel hem op dat het werken in de tuin er rustiger aan toe ging dan hij gewend was, hij kon “aarden” na een zware tijd en vond de sfeer op de tuin en het contact met hulpboeren onderling leuk. Toen de winter kwam, is Erik op de boerderij gaan helpen, onder andere met de bouw van de nieuwe koeientuin. Hij had ook al een aantal keer in de slagerij geholpen wat hem goed beviel en zo kwam hij, na een jaar vrijwilligen, in loondienst van Rob Boeken. Hier kreeg hij de kans om alles te leren over het slagersvak, Erik liet zien dat hij graag wilde leren en kreeg van Rob de ruimte om fouten te maken en te groeien. Hij begint al vroeg (6 uur!!) met het klaarmaken van bestellingen en is meestal rond 15 uur klaar met werken. Volgens Erik is Rob een hele goede baas en hoewel het in de slagerij hard werken is, is er voor hem “(…)geen betere werkplek dan Hoeve Biesland”.

Vroeger was Erik niet bezig met biologisch eten of duurzaam leven. Hij vertelt dat hij het nu heel belangrijk vindt dat dieren een goed leven krijgen en dat het beter is dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hij eet nu het vlees dat hij zelf klaargemaakt heeft en test nieuwe producten uit. Weer in loondienst komen was voor Erik een hele overwinning en een manier om zijn oude leven af te sluiten. Hij heeft nu weer stabiliteit in zijn leven, zijn geldzaken zijn op orde gekomen en hij heeft een woning.

Als ik Erik vraag de Hoeve Biesland in een paar woorden te beschrijven zegt hij:

“Een leuke sfeer onderling, iedereen zegt elkaar gedag en maakt een praatje met elkaar. Een mooie rustgevende en natuurlijke omgeving. Ja, het is wel een plek waar ik me gelukkig kan voelen, dat is wel belangrijk.”


Geef een reactie