KOEIENTUIN

Waarom een koeientuin?

De koeientuin is een ‘stal’ van 170 x 36 meter waar de koeien vrij in kunnen rondlopen. Dat geeft iedere koe ca. 30 m² ruimte, terwijl dat eerst maar ca. 7 m² is; een flinke uitbreiding dus. Hiermee willen wij het dierenwelzijn op een nog hoger niveau brengen en tegelijkertijd onze kringloop verbeteren. Van eind november tot ongeveer half maart staan de koeien op stal maar de rest van het jaar kunnen ze, net als nu, vrij in- en uit lopen. Ook mogen de kalfjes nu langer vrij bij hun moeder rondlopen in.
We willen alle organische stoffen uit de omgeving (liefst van heel Buytenhout) voor de koeientuin verwerken en omzetten tot compost. Niet door machines – dat zou heel veel energie kosten – maar door de dieren zelf. Wij strooien het organische materiaal in dunne lagen op de grond en de koeien poepen erop. Ons plan is om er vervolgens varkens bij te zetten. Zij zouden er voor moeten zorgen dat het geheel belucht en doorgewroet wordt. Afval wordt zo weer het begin van een mooie kringloop.

KOEIENTUIN

Wil je zien hoe de koeientuin gebouwd is? Week 10Week 8Week 7Week 6Week 5Week 4Week 3Week 2, Week 51Week 50Week 48Week 47Week 46Week 45Week 44

De koeientuin is helemaal klaar en de koeien zijn er al helemaal in thuis! Bekijk de foto’s.

Zonnepanelen

Wij streven naar een gesloten kringloop. Daarom willen wij ook onze stroomvoorziening verduurzamen. Dit doen we door zonnepanelen op het dak van de koeienstal te installeren. Daarvoor hebben we wel de steun van de samenleving nodig.
Draag bij aan een duurzame leefomgeving.

MEEDOEN?
Wilt u bijdragen aan een duurzame leefomgeving? Investeer dan in de zonnepanelen op ons dak! Voor € 250,- kunt u een zonnepaneel kopen. U krijgt er 7 jaar lang elk jaar een waardebon van € 40,- voor terug. Deze bon kunt u bij ons inwisselen voor duurzame streekproducten of een activiteit, zoals een kinderfeestje of een rondleiding.
voor meer informatie ga naar: Vrienden van Biesland.

Voerrobot

De voerrobot staat in de voerkeuken. Een aparte ‘stal’ tegenover de koeientuin. Wij zorgen dat er in die ruimte voldoende hooi, gras, graan, mineralen en spoorelementen liggen. Omdat wij biologische dynamisch boeren én rekening houden met de weidevogels, hebben wij te maken met gras en hooi met een extreme wisseling van kwaliteit. Maar: door monsters te nemen van de oogst weten we precies wat de voedingswaarde per baal is. Dat voeren we in het voerrobot systeem in. De voerrobot stelt dan zelf en automatische een uitgekiend menu samen voor onze dames. Zie onderstaande filmpje als je wilt weten hoe dat precies in zijn werk gaat:
https://www.youtube.com/watch?v=fw34HZMyONU
Voorheen koste het voeren van de koeien per dag 25 liter diesel. Nu gaat het hele proces elektrisch en verbruikt het slechts 3 euro stroom per dag, die we natuurlijk zelf opwekken met al onze zonnepanelen.

Voor collega-boeren en vakgenoten houden wij op vrijdag 19 juni van 10 uur tot 16 uur een Open Dag. Klik hier voor meer informatie!

Stand van zaken

De bouw is volop aan de gang. Het dak zit er al helemaal op. In de melkput staan de machines al klaar. De voerrobot en de het stro-invoersysteem is getest. Op zaterdag 20 juni zullen we de stal officieel openen en een open dag organiseren zodat wij iedereen kunnen informeren over dit innovatieve project.

Vragen over de koeientuin

Toen wij het verhaal van de koeientuin in 2012 voorlegden aan de Vrienden van Biesland hadden zij best wel wat vragen. Een aantal van die vragen, met de antwoorden erop, hebben we hieronder neergezet.

 ‘Komen de koeien dan niet meer buiten?’

Jawel. Van eind november tot ongeveer half maart staan ze op stal (anders zouden ze het land kapot trappen). Maar de rest van het jaar kunnen ze, net als nu, vrij in en uit lopen.

‘Wat eten de koeien in de nieuwe stal?’

Hetzelfde als nu: gedroogd gras en graan. En als ze buiten lopen natuurlijk vers gras.

 ‘Komen de kalfjes nu bij hun moeder te staan?’

Ja, ze mogen nu langer bij hun moeder vrij rond lopen in de koeientuin.