Velen van ons vinden minstens één keer per week een stukje (biologisch) vlees op hun bord. Hoewel weinig mensen de ambitie hebben om slager te worden, zien we het vak als een ambacht waar we respect voor hebben. Het idee van een sappige hamburger van de BBQ of een lekker stuk worst doet ons watertanden. Een leven zonder vlees kunnen velen zich niet voorstellen.

Jagen is een ander verhaal.

Nietsvermoedend wandelend door de velden worden we overvallen door het schouwspel van een uit de lucht vallende vogel na een scherp klinkend schot. Dat is zielig! En is dat nou wel nodig?
Hoe blij we ook zijn met alle dieren die in de Bieslandse polders leven, teveel dieren op één plek zorgt vaak voor problemen. En wanneer boeren in de omgeving last hebben van zo’n plaag, dan komt Jan Langeveld in zijn blauwe Opel het land op rijden. Zijn geweer geladen met kogels en vastberaden de strijd te winnen.
Jan (68 jaar), is vader van drie kinderen, onderhoudstimmerman en gepassioneerd jager en visser. Al 40 jaar werkt hij in het gebied rondom Hoeve Biesland en er is waarschijnlijk niemand die zodanig op de hoogte is van het wel en wee in en rondom Delfgauw als hij.

Als kind ging Jan al met zijn vader mee jagen en op zijn 17e schoot hij zijn eerste dier. Jagers in Nederland zijn nodig om de populatie van vossen, ganzen, hazen, eenden, fazanten en duiven in de hand te houden. Wanneer er bijvoorbeeld op ons land een enorme groep ganzen zich tegoed doet aan het lekkere gras, blijft er voor de koeien weinig over (en van het weiland ook). Een grote groep ganzen jaagt andere soorten ganzen en weidevogels weg, die we juist graag in de polder zien broeden. Maar oké, de gans is heus geen vervelend dier. Zo vertelt Jan dat ganzen in koppels leven en ongelofelijk monogaam zijn; gaat een van de twee dood dan zullen ze zelden met een andere partner nieuwe jongen krijgen. “Daar kunnen sommige mensen nog wat van leren.”

Onze jager werkt nauw samen met Natuurmonumenten, Staats Bosbeheer, Weidevogelaars en de Provincie Zuid-Holland om ervoor te zorgen dat de polder gezond blijft en hij alleen dieren ‘oogst’ als er voldoende van zijn voor de instandhouding van het soort. Heeft een boer schade op zijn land, dan moet er bij de Fauna dienst van Zuid Holland een vergunning aangevraagd worden. Iedere provincie heeft zijn eigen jachtbeleid dus eigenlijk is dat in Nederland heel precies geregeld. Verantwoordelijke jagers zoals Jan zullen er dus nooit voor zorgen dat een bepaalde diersoort uitsterft, zijn liefde voor dieren is groot, ook al klinkt dat misschien gek. Zijn gerookte ganzenborst is trouwens niet te ver-sma-den en stiekem gewoon een biologisch streekproduct.

Voorbijgangers reageren wel eens boos als ze Jan in het land bezig zien, hij krijgt nogal eens wat gevloek en getier om zijn oren. Maar de laatste jaren merkt Jan dat steeds meer mensen positief reageren op de jacht, dat komt waarschijnlijk omdat meer en meer mensen inmiddels weten dat een jager bezig is met belangrijke zaken. Biologisch boeren komt mede tot stand met goed jachtbeheer, en we zijn Jan dan ook heel dankbaar dat hij al meer dan 40 jaar goed op de Bieslandse polder past.

5 juni staat Jan met zijn gerookte ganzenborsten op ons Foodfeest 2017. Je kunt bij hem terecht met al je vragen!


Geef een reactie