Het waren 3 hectische dagen op de boerderij. Zaterdag avond ontstond er hooibroei in de strobalen achter op het erf, wat begon met een klein beetje rook stonden de strobalen snel in de brand. Na een paar uur was de brand onder controle, maar pas na 48 uur met grote kranen en shovels bezig te zijn om de laatste balen nat te maken en uit elkaar te trekken, is het vuur pas echt gedoofd. Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Door de brand ontstonden flinke rookwolken die voor stankoverlast zorgden in de regio. De brandweer zette een speciale pomp in om water uit de grote plas naar het erf te pompen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft maandag al het natuurwater in de directe omgeving rondgepompt. Op deze manier zorgt het waterschap er voor dat het zuurstofgehalte in het natuurwater weer op het reguliere peil komt.
Lees meer op de blog van hoogheemraadschap:
https://www.hhdelfland.nl/actueel/nieuws/schie-doorgespoeld-met-water-uit-rijnland

Helaas is in dezelfde nacht ook logeerpony Nora te water geraakt en overleden. De exacte oorzaak hiervan kunnen we helaas niet vaststellen. Na vele zomers Nora op bezoek te hebben gehad is ons verlies, en helemaal dat van de verzorgers, groot!

Hooibroei wat is dat? Broeibranden komen vaker voor op boerderijen. Voor boeren is het moeilijk om deze vorm van brand te voorkomen omdat het een chemische reactie is in de kern van de balen. Een combinatie van recente regenval en plotselinge hitte kan deze reactie veroorzaken. Door de droogte van het stro spreidt het vuur zich gemakkelijk en snel uit.


Geef een reactie