De Hoeve

Hoeve Biesland is dé biologisch-dynamische boerderij van de Randstad, gelegen in de Bieslandse polder van Delfgauw. De boerderij is een fijne plek waar natuur, mens en dier bij elkaar komen. Verschillende ondernemingen zijn op de boerderij bezig met het maken van ambachtelijke streekproducten. De bakker staat bekend om zijn heerlijke broden en koeken, de Groenteboerin om haar verse groentes en de slager verwerkt nauwkeurig het hoog kwalitatieve vlees van eigen koeien. Op Hoeve Biesland wordt in een gesloten kringloop gewerkt. Dat betekent onder andere dat er niets verloren gaat en electriciteit zoveel mogelijk zelf gegenereerd wordt.

edittest

Filosofie & Missie

Filosofie

Hoeve Biesland wil de bewoners van de regio bewust én onbewust de kracht van de natuur laten ervaren. Dit probeert zij te bewerkstelligen door te werken binnen een volledig gesloten kringloop. De bodem is hiervoor de basis; goede grond betekent goed gras en goed gras betekent gezonde koeien. Deze gezonde koeien produceren vervolgens melk en vlees van uitstekende kwaliteit. Onze streekproducten worden niet voor niets afgenomen door lokale en regionale horeca, winkels en particulieren. Het belangrijkste binnen al deze processen is dat de natuur haar plek kan vinden. Duurzaamheid en een evenwichtig ecologisch klimaat staan hoog in het vaandel bij Hoeve Biesland. De gesloten kringloop levert ons materiaal op dat gebruikt wordt als strooisel en, vermengd met koeienpoep, als nieuwe basis voor een gezonde bodem. Zo maken we de cirkel rond. Bio-dynamisch boeren betekent dat alle kringlopen gesloten zijn en dat er een gezonde samenhang is tussen mens, dier, natuur en kosmos.

9. melkbus + melk

Bio-dynamisch boeren betekent dat alle kringlopen gesloten zijn en dat er een gezonde samenhang is tussen mens, dier, natuur en kosmos.

Missie

Hoeve Biesland ziet het als haar taak om de gemeenschap bij het reilen en zeilen van het bedrijf en de polder te betrekken. Dit doet zij door steeds meer activiteiten te ontplooien waarbij mensen de polder kunnen beleven. Ook kan de gemeenschap mede-investeren in duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld het geval is met de zonnepanelen op ons dak. Een ander, en misschien het belangrijkste voorbeeld, zijn onze hulpboeren. De missie van Hoeve Biesland valt te vatten in het  principe ‘Boeren voor Natuur’. U leest daar meer over onder Natuurbeheer.

Dieren

Alles op onze boerderij speelt een rol in de gesloten kringloop: het land, de omgeving en onze dieren. Wij hebben op onze boerderij ongeveer 160 stuks melkkoeien, ca. 140 stuks jongvee en 2 stieren van het ras Fleckvieh. Een 35-tal schapen (Texelaars), wat kippen, 4 varkens, 2 paarden en een pony, en onze hond Balou.

5. Koe + kalf
10. Schapen moeder + kind
6. Kalfje dat zit

Moestuin

Linda Duijndam is de Groenteboerin van Hoeve Biesland. Ze teelt biologisch-dynamische groenten in haar groentetuin. Dat doet zij op geheel natuurlijke wijze en met de seizoenen mee. Zij wordt in haar werk gesteund door de hulpboeren.

SONY DSC

Block HTML text

dsc_0582
dsc_0026
dsc_0041
dsc_0035
dsc_0012
dsc_0045

Natuurlijk telen

Onze groenten worden zo natuurlijk mogelijk geteeld. Dat houdt in dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, de bodem zo gezond mogelijk houden, een goede teeltwisseling hebben en zorgen dat we op de juiste dagen zaaien. Omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken komt het wel eens voor dat er wat gaatjes in de kolen zitten. Dat komt door de vlinders die het fijn vinden om hun eitjes op de onbespoten koolplanten te leggen. Dus de kolen die u koopt van de groenteboerin hebben weer gezorgd voor mooie vlinders!

De groentetuin kunt u vinden aan het begin van de oprijlaan naar Hoeve Biesland. Meer weten over de groenteboerin en haar avonturen? Volg haar op facebook! De groenteboerin facebookpagina

Alle groenten uit de groentetuin zijn te koop in de weilandwinkel

Slagerij

De slagerij zit op ons erf naast de boerderij. Ons biologisch-dynamische vlees verwerken wij zelf.
Het voordeel hiervan is dat wij onze klant van A tot Z kunnen vertellen waar het vlees vandaan komt. Het grootste deel van ons vlees is van onze eigen dieren. Deze koeien en schapen worden bij ons geboren, eten gras uit de Polder van Biesland en komen in hun leven niets te kort! Maar kippenvlees kopen wij in bij de polderhoen.

Bieslands-draadjesvlees-03
IMG-2913
IMG-0597

Slachten

Wij slachten niet zelf. Dat mag in Nederland niet zomaar. De koeien en schapen komen na de slacht in delen terug en worden door onze eigen slagers verwerkt tot bijvoorbeeld gehakt, rollade of een heerlijke barbequeschotel. Alles wat onze slagers maken is te koop in de Weilandwinkel. Bestellen via de website kan ook. We zetten het dan voor je klaar en je kunt het vervolgens afhalen in de Weilandwinkel. Mocht je iets speciaals willen of een grote hoeveelheid willen afnemen? Vraag het ons gerust!

Ingevroren vlees

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom we ons vlees invriezen. Dit is, gezien de kleinschalige verkoop, voor ons de beste manier om het te conserveren zonder er allerlei middelen aan toe te hoeven voegen. Zo blijft het vlees van pure kwaliteit en dát proef je!

Hulpboeren

IMG-7564
IMG-7590
IMG-7541
IMG-2724
hulpboeren groot

Wat zijn hulpboeren?

Hulpboeren zijn mensen die ons helpen op de boerderij. Het zijn mensen met een beperking of mensen die om een andere reden (nog) niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Zij kunnen bij Hoeve Biesland aan de slag. Ook stagiairs en vrijwilligers moedigen we aan een plekje op onze boerderij te vinden.

Wat doen hulpboeren?

Op onze boerderij leren de hulpboeren door de te beleven. We begeleiden iedere hulpboer binnen een persoonlijk traject waarop we de dagelijkse werkzaamheden aanpassen. De hulpboeren krijgen ondersteuning bij het oplossen van praktische knelpunten in hun persoonlijke situatie. Ook is er een periode van nazorg. Na het doorlopen van het traject steunen we de hulpboeren bij het maken van de volgende stap.
Bij de werkzaamheden die de hulpboeren uitvoeren kunt u denken aan:

• het onderhoud van de natuurgebieden.
• het verzorgen van het vee.
• werkzaamheden in de slagerij.
• het begeleiden van groepen.
• de groenteboerin helpen in de moestuin.
• het maken van streekproducten.

Lees hier meer over de praktische zaken rondom het worden van een hulpboer

edittest

Stukje geschiedenis

In 1910 vestigde grootvader Duijndam een boerenbedrijf op Klein Delfgauw 53. De uitgeveende polder die nu voor biologische streekproducten zorgt, leverde in vroeger tijden onder andere bier en brandstof. In de jaren 50 droeg grootvader Duijndam het bedrijf over aan zijn zoon, die het op zijn beurt weer doorgaf aan zíjn zoon: Jan Duijndam. Jan Duijndam zegt hier zelf over: ”Daar ik van jongs af aan te vinden was in de stallen was dit een logische stap voor mij. In 1993 ben ik met mijn gezin verhuisd naar de Bieslandseweg, midden in het land dat dus al drie generaties in onze familie is.”

Wie zijn wij

Het al meer dan 100 jaar oude familiebedrijf wordt sinds jaar en dag gerund door de familie Duijndam. In de huidige vorm worden zij hierin bijgestaan door Tim van Bregt. Verder wordt de familie binnen het bedrijf bijgestaan door een groep mensen die dan misschien niet officieel familie zijn, maar zich wel familie voélen.

IMG-2643

Jan
Jan is de initiatiefnemer op de boerderij. Hij zorgt dat alles in goede lijnen loopt en helpt waar hij nodig is.

IMG-2602

Mieke
Mieke zorgt iedere ochtend en avond dat de kalfjes, kippen en andere kleine dieren te eten krijgen. Zij leidt ook de schoolklassen rond over de boerderij.

IMG-2586

Linda
Ook wel bekend als Lin de Groenteboerin, is verantwoordelijk voor de moestuin en de weilandwinkel.

IMG-2937

Tim
Tim is van jongs af aan op de boerderij te vinden en is sinds zijn 15e jaar in loondienst. In 2010 is hij in de maatschap gekomen. Hij is verantwoordelijk voor de veehouderij.

IMG-2596

Gerard
Gerard werkt als begeleider bij de hulpboeren.

IMG-2596

Bert
Bert is ook begeleider bij de hulpboeren en coördineert allerlei klussen op de boerderij.

Anouk
Anouk werkt in de groentetuin en teelt daar de lekkerste groente samen met de hulpboeren

IMG-2743

Gino
Gino heeft zo zijn eigen ‘rugtasje’, maar wanneer hij op de boerderij aan het werk is, gaat het heel goed. Hij heeft laatst zijn trekkerrijbewijs gehaald; wij zijn heel trots op hem!, zie ook