De koeiendans is dit jaar op…..

*tromgeroffel*

ZONDAG 15 APRIL!
Op deze heerlijke warme lentedag gaan de dames weer voor het eerst naar buiten, dat is altijd weer een feest en we vieren dat graag met jullie!

Om 10 uur gaat de boerderij open.
Om 11 uur gaan de koeien de wei in.

Wij verkopen lekkere koffie/thee/fris, hamburgers van Onze Slager met vlees van eigen koeien en taart en koek van de bakker op het erf.

Blije koeien die veel ruimte hebben en groen gras eten geven de beste melk en Zuiver Zuivel maakt van de melk van onze koeien smaakvolle kazen die je gelijk kunt kopen!

Kom op de fiets! Wij zorgen ervoor dat je de fiets dichtbij de boerderij kunt neerzetten.
Als je toch liever met de auto komt kun je deze op de parkeerplaatsen in Delftse Hout parkeren. Onze parkeerwachters helpen je daar graag bij.

Nieuw logo, nieuwe website

De afgelopen jaren is de boerderij flink veranderd, daarom hebben we een nieuw logo en bijpassende huisstijl laten ontwerpen.

Op dit moment wordt de website flink aangepakt, daardoor zijn sommige onderdelen van deze website iets lastiger te bereiken.

Eind april lanceren we de nieuwe Hoeve Biesland stijl!

De eerste grutto’s, schooleksters en kieviten zijn al in onze polder gesignaleerd dit jaar.

Het was een slechte en vooral hele koude start van het seizoen, de weidevogels zijn een beetje van streek. Maar toch zagen we deze week op het plasdras gebied 120 stuks grutto’s neer strijken, dat was weer een vertrouwd gezicht.

Frans en Marian hebben er weer zin in, dit zijn onze vrijwilligers die zich al jaren bezig houden met het zoeken en monitoren van de weidevogels in onze polder. Frans vertelde dat hij al kieviten zag met baltsgedrag dat wil zeggen dat het mannetje de aandacht van het vrouwtje wil trekken door luid met zijn vleugels te slaan en opgewonden buitelingen te maken. Dat betekend dat het niet lang meer duurt voor dat ze een nestje gaan maken!

Lijkt het je leuk om mee te doen met de weidevogel excursie? Hou dan onze website in de gaten want Frans en Marian vertellen graag alles over de weidevogels en nemen je mee door de polder.

In samenwerking met Staatsbosbeheer organiseren we op 10 februari de nationale haardhoutdag en geven wij er een eigen houthakkerfeest bij.

Je kunt die dag je haardhout, gemaakt door onze sterke hulpboeren met hout uit de omliggende bossen, kopen op de boerderij. Als je er toch bent kun je net zo goed een heerlijke houthakkersburger eten of iets anders lekkers eten en drinken.

De bossen van Staatsbosbeheer leveren jaarlijks ongeveer 300.000 m3 hout: zaaghout, papierhout, industriehout, tuinhout en haardhout. Zo ook het Bieslandse bos rondom de boerderij. Hier hebben onze hulpboeren het afgelopen jaar hard gewerkt om genoeg haardhout binnen te halen, te drogen en te kloven.

Natuurlijk maken we hier een feestje van! We hebben een echte houthakkersburger van onze slager met vlees van onze eigen koeien, lekkere drankjes, muziek en natuurlijk een warm vuur.

Dit moet je nog even weten:

Prijs per categorie hout
Categorie A: stammen van 1 of 2 m, € 60/kuub
Categorie B: stammen van 35 cm, € 75/kuub
Categorie C: gekloofd hout, € 90/kuub

– Soort hout: Essen
– Maximaal 2 kuub hout per persoon (totaal is er 55 kuub beschikbaar)
– Betalen: contant of met pin
– Het hout moet je zelf inladen, gebruik kettingzaag niet toegestaan.
– Houd rekening met drukte en mogelijke wachttijden
Vooraf reserveren is niet mogelijk, op=op!

We zien je dan.

Op een boerderij gebeurt in een jaar genoeg om een avonturenboek vol over te schrijven.

Begin dit jaar is bakker Jan Bronswijk van de camping verhuisd naar de boerderij. Daar hebben de bakkers nu een stuk meer ruimte om te werken. De bakkerij is een plek geworden waar mensen op de geur van vers gebakken koeken en broden afkomen en een praatje maken. Inmiddels werken er ook een aantal hulpboeren mee bij het inpakken van mueslikoekjes en kaascrackers. De hulpboeren zullen zich het uitje met de trekker door Delft het afgelopen jaar nog goed herinneren, evenals de komst van de nieuwe boerderijhond ’Jack’ en de enorme hoeveelheid schattige biggetjes, kalfjes en lammetjes die het afgelopen jaar geboren zijn. Onze Slager overigens zat al eerder in de oude stal met zijn bedrijf en heeft recentelijk met de bakker samengewerkt om een bladerdeegproduct met gehakt te ontwikkelen. Dit soort ‘kruisbestuivingen’ zullen in de toekomst alleen maar toenemen.


Knollen, kolen, zonnebloemen, vlinders; de tuin van De Groenteboerin lijkt er elk jaar mooier uit te zien en ook wat betreft de opbrengst mogen we niet klagen. De modderige nattigheid van de afgelopen maanden is soms wel lastig geweest voor gewassen als veldsla en winterpostelein. Daarom is besloten het komende jaar meer aandacht de geven aan de afwatering op het land. (Zul je zien dat het volgend jaar kurkdroog wordt). Vanuit de tuin van De Groenteboerin zagen we dagelijks veel enthousiaste klanten voorbij fietsen op weg naar De Weilandwinkel. Daar zijn het afgelopen jaar vaste gezichten weggegaan, maar ook nieuwe mensen bij gekomen. Zo heeft Kanishka zich van hulpboer naar onmisbare vaste kracht opgewerkt, en is Anne er all the way from Schiedam met frisse ideeën en veel stoere plannen voor de toekomst bij gekomen.

Daarnaast hebben we dit jaar de Oeverzwaluw mogen verwelkomen in de polder. Er is een speciale zandberg gemaakt langs de Korftlaan waar meer dan honderd Oeverzwaluwen gebruik van hebben gemaakt. Ook Lepelaars en Kluten konden de Bieslandse polder wederom vinden om te broeden.

Er waren het afgelopen jaar helaas ook momenten waar we droevig van werden. Het plotselinge overlijden van twee pony’s van de kinderboerderij die bij ons aan het logeren waren, is daar een voorbeeld van. In die periode was er ook een broeibrand op de boerderij waar brandweermannen, onze eigen boeren en boeren uit de buurt hun handen vol aan hadden. Mensen leefden met ons mee en kwamen kijken of de situatie verbeterde, dat gaf troost. In samenwerking met de brandweer is een nieuw plan opgesteld om de kans op een nieuwe broei zo klein mogelijk te maken, voorkomen kun je zoiets helaas nooit. 


De evenementen op en rondom de boerderij trekken steeds meer bekijks, dat bleek wel uit de enorme aantallen mensen die naar de Koeiendans, Foodfeest en de Bieslanddagen kwamen. Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het natuurlijke boeren leven, maar we moeten er ook voor zorgen dat deze evenementen voor mens en dier leuk en veilig blijven.

Genoeg uitdagingen dus, voor het nieuwe jaar, wij hebben er ongelofelijk veel zin in!

De bestellijst voor kerst is klaar!

December is voor onze boerderij een drukke en gezellige maand. De Bakker bakt kerstkoekjes en stollen tot aan het plafond, de slager bereidt talloze rollades en braadstukken voor, De Weilandwinkel puilt uit van de heerlijke streekproducten en de hulpboeren verwerken zoveel hout dat heel de provincie voor de haard kan liggen rond de kerstdagen.

Wil je verzekerd zijn van biologische streekproducten voor je kerstmaal? Geen uren door de stad slenteren en net iets te lang in de rij staan bij de supermarkt? Bestel dan je kerstinkopen online via onze bestellijst en haal je boodschappen op wanneer jij dat wilt.

Van vrijdag 22 tot zondag 24 december kun je bij het ophalen van je bestelling, genieten van een kop warme choco en gezellige kerstmuziek bij een houtvuurtje.

We zien je bestelling graag tegemoet.
Klik hier! Bestellijst 2017

Hoera!

Onze boer Jan Duijndam is gisteravond winnaar geworden van de ondernemersprijs Haaglanden 2018.
De twee andere ondernemingen die genomineerd werden voor de prijs waren ISIS Inovative Solutions in Space en Hop en Stork, bijzondere en succesvolle ondernemingen.

In het ADO stadion waren verschillende ondernemers bij elkaar gekomen voor de prijsuitreiking. Er werd ruim de tijd genomen voor een spannende aanloop naar de uitreiking, waarbij inspirerende verhalen werden verteld over succesvol en uitdagend ondernemerschap.

Toen het moment daar was en Jan als winnaar bekend werd gemaakt, ontplofte de zaal met een luid gejuich en sloeg de boer verrast als hij was zijn hand voor zijn mond.

De jury prees de boer om zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen en zijn grote maatschappelijke en ecologisch verantwoordde betrokkenheid. Ze beschreven in het rapport dat Jan ervaren heeft hoe het is om continu weerstand te ondervinden tegen zijn innovatieve en onderscheidende ideeën. Ook met het geven van voorlichting en zijn nauwe contacten met de overheid liet Jan volgens de jury zien, dat zijn ideeën zich niet beperken tot het eigen bedrijf, maar dat het belangrijk is om groots te denken en te dromen. Maar het blijft niet alleen bij dromen. Jan laat in de praktijk zien hoe de voedselproductie gemoderniseerd kan worden, mede door samen te werken met verschillende ondernemers en een plek te bieden voor de hulpboeren.

Vanochtend werden de koeien gemolken als altijd, stonden de kippen klaar bij het hek voor een handje graan en haalde de bakker zijn warme broden uit de oven, maar stiekem is dit voor de hele boerderij een bijzondere dag.

Ben je de afgelopen weken in de buurt van de boerderij geweest dan zul je vast gezien hebben dat er in de polder iets aan het veranderen is. We hebben het dan niet over de bomen die hun bladeren verliezen of het gras dat ligt te drogen op het land, maar over de graafmachines die bezig zijn een deel van de polder anders in te richten. Dit is het initiatief van Josje Duijndam, de zus van boer Jan. Zij is samen met onder andere een hovenier en een landschapsarchitect begonnen met het creëren van een Stiltebos. Op dit moment worden de sloten verbreedt waardoor er natuurlijkvriendelijke oevers ontstaan, vervolgens komt er een geleidelijk aangelegd bos. Daarnaast zijn er plannen voor een meditatiecentrum.

Soortgelijke plekken zijn over de hele wereld te vinden en ook in en rondom grote steden zien we steeds meer plekken ontstaan waar mensen tot rust kunnen komen. Denk aan yogascholen en stiltegebieden. Stilte is iets wat volgens Josje in deze drukke tijden heel hard nodig is. Ze noemt hier het groeiende aantal mensen met een burn-out. Deze groep mensen wordt ook in de moestuin van De Groenteboerin opvangen en we zien dat deze mensen heel erg opknappen van de rust en de natuurlijke omgeving.

Josje ziet in de toekomst een samenwerking voor zich met de hoeve, waar kinderen op bezoek komen om te zien waar hun eten vandaan komt en daarna in het stiltebos naar de bomen en wolken kunnen kijken om in alle rust te kunnen laten bezinken wat ze gezien, gehoord, geproefd en gedaan hebben die dag!

Weekendnieuws

Hoeve Biesland weekendnieuws

Op een boerderij is er eigenlijk altijd werk te doen, maar soms is het ook goed om de handen rust te geven en goed na te denken over waar je dagelijks mee bezig bent.
Groenteboerinnen Linda en Anouk gaan daarom wel eens bij andere zorgboerderijen langs om ideeën op te doen of volgen cursussen. Afgelopen dinsdag zijn ze naar naar het Demeter congres over biodynamische landbouw geweest. Daar waren verschillende sprekers uitgenodigd die enthousiast konden vertellen over biodynamische landbouw en tegelijkertijd kritische vragen neerlegden bij het publiek.

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij van De Dieren begon met een fel betoog waarin ze de zaal een toekomst voorspiegelde zonder boerderijdieren. Het dier moet uit de kringloop, de mens moet erin. Hier moest de zaal met voornamelijk veeboeren nogal van bijkomen.
Ook riep ze Demeter boeren op om zich feller af te zetten tegen gangbare landbouw en zich te laten horen in Den Haag. Het is de vraag of je als biodynamische boer ook moet bemoeien met politiek, maar aan de andere kanten worden belangrijke besluiten in ons land nog steeds op hoog niveau genomen. Na nog een aantal interessante sprekers, waaronder Ronald van Marlen, volgenden de meiden een workshop waarin ze leerden hoe je het verhaal van biodynamisch, beter kunt uitleggen aan klanten en waarom beelden soms meer zeggen dan woorden.

Na zo’n dag is het hoofd weer gevuld met ideeën en kunnen de meiden vol enthousiasme verder op het land!

Officieel is augustus de oogstmaand maar op onze boerderij staat ook september bekend om zijn hoge opbrengst. In deze maand wordt het laatste deel van het gras gemaaid, gedroogd en binnengehaald zodat de koeien in de wintermaanden kunnen genieten van hun vertrouwde groene sprieten en kruiden. Ook plukken we appels en pruimen in de omgeving en wordt de mooie moestuin van De Groenteboerin langzaam aan leger en leger. De roze rapen zijn klaar, de pompoenen worden mooi oranje en de zon wordt steeds iets minder warm maar als ze schijnt voelt het nog even als de zomer.

In september worden daarnaast volop kalfjes geboren die je van dichtbij kunt bewonderen. Dankzij deze kalfjes kunnen we genieten van de heerlijke koeienmelk en alles wat ervan gemaakt wordt, dus zijn we altijd extra lief voor ze. De Bieslanddagen waren wat ons betreft een enorm succes dus al met al hebben we alle reden om blij te zijn!