Hoera!

Onze boer Jan Duijndam is gisteravond winnaar geworden van de ondernemersprijs Haaglanden 2018.
De twee andere ondernemingen die genomineerd werden voor de prijs waren ISIS Inovative Solutions in Space en Hop en Stork, bijzondere en succesvolle ondernemingen.

In het ADO stadion waren verschillende ondernemers bij elkaar gekomen voor de prijsuitreiking. Er werd ruim de tijd genomen voor een spannende aanloop naar de uitreiking, waarbij inspirerende verhalen werden verteld over succesvol en uitdagend ondernemerschap.

Toen het moment daar was en Jan als winnaar bekend werd gemaakt, ontplofte de zaal met een luid gejuich en sloeg de boer verrast als hij was zijn hand voor zijn mond.

De jury prees de boer om zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen en zijn grote maatschappelijke en ecologisch verantwoordde betrokkenheid. Ze beschreven in het rapport dat Jan ervaren heeft hoe het is om continu weerstand te ondervinden tegen zijn innovatieve en onderscheidende ideeën. Ook met het geven van voorlichting en zijn nauwe contacten met de overheid liet Jan volgens de jury zien, dat zijn ideeën zich niet beperken tot het eigen bedrijf, maar dat het belangrijk is om groots te denken en te dromen. Maar het blijft niet alleen bij dromen. Jan laat in de praktijk zien hoe de voedselproductie gemoderniseerd kan worden, mede door samen te werken met verschillende ondernemers en een plek te bieden voor de hulpboeren.

Vanochtend werden de koeien gemolken als altijd, stonden de kippen klaar bij het hek voor een handje graan en haalde de bakker zijn warme broden uit de oven, maar stiekem is dit voor de hele boerderij een bijzondere dag.

Ben je de afgelopen weken in de buurt van de boerderij geweest dan zul je vast gezien hebben dat er in de polder iets aan het veranderen is. We hebben het dan niet over de bomen die hun bladeren verliezen of het gras dat ligt te drogen op het land, maar over de graafmachines die bezig zijn een deel van de polder anders in te richten. Dit is het initiatief van Josje Duijndam, de zus van boer Jan. Zij is samen met onder andere een hovenier en een landschapsarchitect begonnen met het creëren van een Stiltebos. Op dit moment worden de sloten verbreedt waardoor er natuurlijkvriendelijke oevers ontstaan, vervolgens komt er een geleidelijk aangelegd bos. Daarnaast zijn er plannen voor een meditatiecentrum.

Soortgelijke plekken zijn over de hele wereld te vinden en ook in en rondom grote steden zien we steeds meer plekken ontstaan waar mensen tot rust kunnen komen. Denk aan yogascholen en stiltegebieden. Stilte is iets wat volgens Josje in deze drukke tijden heel hard nodig is. Ze noemt hier het groeiende aantal mensen met een burn-out. Deze groep mensen wordt ook in de moestuin van De Groenteboerin opvangen en we zien dat deze mensen heel erg opknappen van de rust en de natuurlijke omgeving.

Josje ziet in de toekomst een samenwerking voor zich met de hoeve, waar kinderen op bezoek komen om te zien waar hun eten vandaan komt en daarna in het stiltebos naar de bomen en wolken kunnen kijken om in alle rust te kunnen laten bezinken wat ze gezien, gehoord, geproefd en gedaan hebben die dag!

Weekendnieuws

Hoeve Biesland weekendnieuws

Op een boerderij is er eigenlijk altijd werk te doen, maar soms is het ook goed om de handen rust te geven en goed na te denken over waar je dagelijks mee bezig bent.
Groenteboerinnen Linda en Anouk gaan daarom wel eens bij andere zorgboerderijen langs om ideeën op te doen of volgen cursussen. Afgelopen dinsdag zijn ze naar naar het Demeter congres over biodynamische landbouw geweest. Daar waren verschillende sprekers uitgenodigd die enthousiast konden vertellen over biodynamische landbouw en tegelijkertijd kritische vragen neerlegden bij het publiek.

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij van De Dieren begon met een fel betoog waarin ze de zaal een toekomst voorspiegelde zonder boerderijdieren. Het dier moet uit de kringloop, de mens moet erin. Hier moest de zaal met voornamelijk veeboeren nogal van bijkomen.
Ook riep ze Demeter boeren op om zich feller af te zetten tegen gangbare landbouw en zich te laten horen in Den Haag. Het is de vraag of je als biodynamische boer ook moet bemoeien met politiek, maar aan de andere kanten worden belangrijke besluiten in ons land nog steeds op hoog niveau genomen. Na nog een aantal interessante sprekers, waaronder Ronald van Marlen, volgenden de meiden een workshop waarin ze leerden hoe je het verhaal van biodynamisch, beter kunt uitleggen aan klanten en waarom beelden soms meer zeggen dan woorden.

Na zo’n dag is het hoofd weer gevuld met ideeën en kunnen de meiden vol enthousiasme verder op het land!

Officieel is augustus de oogstmaand maar op onze boerderij staat ook september bekend om zijn hoge opbrengst. In deze maand wordt het laatste deel van het gras gemaaid, gedroogd en binnengehaald zodat de koeien in de wintermaanden kunnen genieten van hun vertrouwde groene sprieten en kruiden. Ook plukken we appels en pruimen in de omgeving en wordt de mooie moestuin van De Groenteboerin langzaam aan leger en leger. De roze rapen zijn klaar, de pompoenen worden mooi oranje en de zon wordt steeds iets minder warm maar als ze schijnt voelt het nog even als de zomer.

In september worden daarnaast volop kalfjes geboren die je van dichtbij kunt bewonderen. Dankzij deze kalfjes kunnen we genieten van de heerlijke koeienmelk en alles wat ervan gemaakt wordt, dus zijn we altijd extra lief voor ze. De Bieslanddagen waren wat ons betreft een enorm succes dus al met al hebben we alle reden om blij te zijn!

Gevonden!!
Functieomschrijving – fulltime – 40 uur

Per direct zijn wij op zoek naar een nieuw visitekaartje voor onze zakelijke klanten! We zijn namelijk op zoek naar een chauffeur voor onze logistieke service.

Hoeve Biesland is een biologisch dynamische boerderij in de Bieslandse polder tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Wij werken samen met onze hulpboeren aan ambachtelijke streekproducten. Al deze bio-dynamische producten worden ook zakelijk verkocht aan een ruim netwerk van horecagelegenheden en winkels. Aan jou de taak om te zorgen dat deze producten netjes en op tijd geleverd worden!

Taken en verantwoordelijkheden
– Verzamelen van bestellingen van slager, bakker en groenteboerin op het erf.
– Wanneer afwijkend van de reguliere planning, ben je zelf in staat om een dagplanning te maken.
– Met beleefdheid en enthousiasme lever jij de producten af bij de zakelijke klant.
– Samen met de andere chauffeur maken jullie de wagens achteraf grondig schoon.

Competenties
– Adequaat: bij berichten over wijzigingen in de levering weet je snel en adequaat te handelen en los je
daarmee een eventueel probleem snel op.
– Communicatief vaardig: je communiceert vriendelijk en duidelijk met collega’s en klanten over de gang van
zaken.
– Staat sterk in je schoenen: Af en toe wil een klant iets wat simpelweg niet kan. Jij bent niet te beroerd om
dit op een zakelijke en nette manier op te lossen waardoor je tegelijkertijd begrip kweekt bij de klant.
– Ochtendmens: je begint om 07:30, dat is wel vrij laat voor een boerderij ;)

Uiteraard ben je in het bezit van rijbewijs B en kan je zowel met een handgeschakelde auto als een automaat overweg.

U kunt reageren tot 17 september via de mail: info@hoevebiesland.nl

Functieomschrijving – fulltime 32-40 uur

Ben jij de nieuwe energieke, nuchtere, klantgerichte en veelzijdige gastheer/vrouw van de bio-dynamische Weilandwinkel? Wil je alle klanten 100% tevreden de deur uit laten gaan en samen met ons werken aan uitdagende doelen? Ben je fulltime beschikbaar? Dan willen we jou graag als hoofd, hart en handen van De Weilandwinkel!

Hoeve Biesland is een biologisch dynamische boerderij in de Bieslandse polder tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Wij werken samen met onze hulpboeren aan ambachtelijke streekproducten. Deze producten en andere natuurvoedingsproducten worden verkocht in De Weilandwinkel op het erf van de boerderij. Dit is een inspirerende groene werkplek waar we met een diverse groep mensen werken aan idealen en dromen. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling, waarbij jouw talenten en ideeën volop worden aangesproken.

Taken en verantwoordelijkheden
– Een verkoop krachtige winkel presentatie
– Inkoop en beheren van de voorraad
– Werkplanningen maken
– Acties bedenken en uitvoeren! (commercieel)
– Actieve verkoop naar de horeca
– Samenwerken met de verschillende bedrijfsonderdelen
– Nieuwe klanten werven en behouden
– Zorgen voor netheid en hygiene in de winkel volgens de HACCP normen

Competenties
– Klantgericht: alles wat je doet is ten behoeve van de klant
– Vriendelijk: je bent de gastvrouw/heer van Hoeve Biesland
– Enthousiast: Word jij ook blij van een knalrode smaakvolle tomaat?
– Zelfstartend: je ziet waar de kansen liggen en pakt deze graag op!
– Stressbestendig: Je houdt je hoofd koel bij plotselinge grote drukte
– Sterk: je bent lichamelijk sterk! Het is hard werken, sjouwen en tillen
– Doelgericht: samenstellen we steeds uitdagende doelen op. Resultaten worden behaald en successen worden gevierd
– Creatief: je vind het leuk om acties en nieuwe presentaties te bedenken en voert deze goed uit!

Bij interesse of vragen kun je mailen naar: linda@hoevebiesland.nl
Reageren is mogelijk tot maandag 11 september 2017

OP 2 & 3 SEPTEMBER IS HET NATUURLIJK GENIETEN!
Volop beleving voor jong en minder jong!

In de Bieslandse Polder is de stad opeens heel ver weg. De vogels fluiten, de bladeren suizen en de koeien loeien. De polder is al jaar en dag een plek voor ontspanning, recreatie en natuurplezier. Zo’n bijzondere omgeving verdient af en toe wat extra’s, daarom vieren wij al meer dan 10 jaar ‘De Bieslanddagen’. Een tweedaags evenement met volop beleving en plezier voor jong en minder jong.Vrijwilliger worden

Een stormbaan? Check!
Een tractorritje? Check!
Oerhollandse ambachten? Check!
Culinair genieten? Check!
En dan zijn we er nog lang niet! Met meer dan 20 verschillende activiteiten is er op 2 & 3 september nog veel meer te beleven.

Het groene verwenontbijt

Daarnaast hebben we ook dit jaar weer een speciaal evenement. Op zondag 3 september organiseren we het ‘groene verwenontbijt’ op een bijzondere locatie in de Bieslandse polder; De Uylenburg. Met live achtergrondmuziek geniet u vanaf 10:00 uur van een heerlijk ontbijt. De kosten bedragen €10,- p.p. en voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar geldt de prijs van €5,- per kind. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@bieslanddagen.nl. Het aantal plekken is beperkt!

Wij verwelkomen je graag, kom je ook natuurlijk genieten?

Gewijzigde openingstijden Weilandwinkel

Vanaf 1 augustus zijn de openingstijden van De Weilandwinkel veranderd.

We zijn tegenwoordig op dinsdag gesloten.
Maar daar in tegen gaan we zaterdag een uurtje eerder open!

Het waren 3 hectische dagen op de boerderij. Zaterdag avond ontstond er hooibroei in de strobalen achter op het erf, wat begon met een klein beetje rook stonden de strobalen snel in de brand. Na een paar uur was de brand onder controle, maar pas na 48 uur met grote kranen en shovels bezig te zijn om de laatste balen nat te maken en uit elkaar te trekken, is het vuur pas echt gedoofd. Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Door de brand ontstonden flinke rookwolken die voor stankoverlast zorgden in de regio. De brandweer zette een speciale pomp in om water uit de grote plas naar het erf te pompen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft maandag al het natuurwater in de directe omgeving rondgepompt. Op deze manier zorgt het waterschap er voor dat het zuurstofgehalte in het natuurwater weer op het reguliere peil komt.
Lees meer op de blog van hoogheemraadschap:

https://www.hhdelfland.nl/actueel/nieuws/schie-doorgespoeld-met-water-uit-rijnland

Helaas is in dezelfde nacht ook logeerpony Nora te water geraakt en overleden. De exacte oorzaak hiervan kunnen we helaas niet vaststellen. Na vele zomers Nora op bezoek te hebben gehad is ons verlies, en helemaal dat van de verzorgers, groot!

Hooibroei wat is dat? Broeibranden komen vaker voor op boerderijen. Voor boeren is het moeilijk om deze vorm van brand te voorkomen omdat het een chemische reactie is in de kern van de balen. Een combinatie van recente regenval en plotselinge hitte kan deze reactie veroorzaken. Door de droogte van het stro spreidt het vuur zich gemakkelijk en snel uit.

Frans de weidevogelaar

Mogen wij jullie voorstellen aan Frans ‘De Weidevogelaar’?

Het is zomer en dat betekent dat je rondom de boerderij een enorme verzameling aan bijzondere vogels vindt. Weidevogels zoals de Grutto, Tureluur, Kieviet en Scholekster maar ook verschillende eendensoorten, zoals de wilde eend, kuifeend, slobeend en bergeend. Maar als we niet oppassen worden de zomers stiller naarmate de jaren vorderen. Sommige vogelsoorten hebben het namelijk best zwaar tussen alle vossen, mensen, kraaien, koeien en trekkers. Gelukkig zijn krijgen ze een beetje steun van De Weidevogelaars.

Eerlijk is eerlijk. De Weidevogelaars hebben een beetje een stoffig imago. Bepakt met een verrekijker, pen en papier, gehesen in legergroene/beige outdoor-kleding staan ze regelmatig langs de helder groene weilanden van Delfgauw te turen naar kleine beestjes. Wat bezielt iemand om gedreven vogels te gaan tellen op een vrije dag. Maar na een gesprek met Frans Eijgenraam zijn we om. Het is heel belangrijk dat we ons zorgen maken om onze Weidevogels. Hoe klein en bescheiden ze ook voorzichtig door de plassen waden, ze dragen onze Hollandse cultuur op hun veren en zorgen voor een concert aan mooie geluiden in de omgeving. Hun populatie in kaart brengen en beschermen, vraagt om nauwkeurigheid. En de Grutto wordt nogal eens opgevroten door hongerige Senegalezen als ze Zuidwaarts trekken om te kunnen overwinteren. Maar wie is Frans eigenlijk?

Frans is 62, woont in Delft en werkte voor de overheid en grote bedrijven als Casema en Ziggo waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de automatisering. Niet bepaalt een logische combinatie met het tellen van vogels. Maar als Frans vertelt op welke bedachtzame wijze ze de vogelstand in kaart brengen, wordt duidelijk dat er heel wat techniek en kennis bij komt kijken. Zijn vrouw was al weidevogelaar en heeft samen met de weidevogels het hart van Frans gestolen. Er is regelmatig overleg met de Vogelbescherming en tussen weidevogelaars en de boeren op Hoeve Biesland, want het gaat niet goed met de Weidevogel en daar moeten we wél iets tegen doen!
Dacht je dat vogelnesten tellen een handige methode was om de weidevogelstand in kaart te brengen? Dan heb je het mis.

In de begintijd telde Frans met een veel grotere groep vrijwilligers de vogelnesten en volgden ze wat er bij zo’n nest gebeurde. Inmiddels hebben ze een andere aanpak want aan die methode bleken wat nadelen te zitten. Niet alleen verstoorde je met het tellen de vogels met enige regelmaat doordat je in de buurt kwam van het nest, maar ook liet je als mens geursporen achter voor roofdieren waardoor zo’n nestje met verse eitjes een stuk makkelijker op de vreten was! Daarnaast stopten ze met het bekijken van nesten op het moment dat de eieren uitkwamen maar het bleek ontzettend belangrijk om te bekijken wat er na het uitbroeden met de nesten gebeurd. De kleine jongen moeten bijvoorbeeld voldoende voedsel hebben om te kunnen overleven, gebeurt dat niet om wat voor reden dan ook, dan komt er geen nageslacht en gaat het slecht met de weidevogel.

Een van de redenen dat het slecht gaat met de Weidevogels is dat ze steeds minder ruimte krijgen om te broeden en voedsel te zoeken door intensieve gangbare landbouw. Grasland wordt kort gehouden waardoor het lastiger wordt voor de vogel om voedsel te vinden en te beschut te broeden. Als ze eindelijk een lekker plekkie hebben gevonden, worden de jongen een kopje kleiner gemaakt door de maaimachine. Vooral met de Grutto gaat het erg slecht.
Boer Tim probeert waar hij kan zijn best te doen om afspraken te maken met de Weidevogelaars over wanneer er gemaaid wordt, wanneer het land bemest wordt en waar de koeien lopen te grazen zodat we de vogels een handje kunnen helpen. Ook is de grondwaterstand rondom de boerderij hoog, wat ervoor zorgt dat er meer voedsel is voor de vogels op het land. Dat is voor de moestuin soms een beetje onhandig omdat het land daardoor lang nat kan blijven, maar dat nemen we voor lief! Ook helpt jager Jan de vossenpopulatie een beetje in toom te houden zodat ze niet alle eieren van de vogels opeten. Zo werken we samen aan een mooie omgeving voor ons allemaal.

Wil je meer weten over Weidevogels? Linda organiseert regelmatig Weidevogelexcursies die op de website en Facebook vermeld worden.

Je kunt natuurlijk ook altijd lid worden van Vogelbescherming Nederland