Officieel is augustus de oogstmaand maar op onze boerderij staat ook september bekend om zijn hoge opbrengst. In deze maand wordt het laatste deel van het gras gemaaid, gedroogd en binnengehaald zodat de koeien in de wintermaanden kunnen genieten van hun vertrouwde groene sprieten en kruiden. Ook plukken we appels en pruimen in de omgeving en wordt de mooie moestuin van De Groenteboerin langzaam aan leger en leger. De roze rapen zijn klaar, de pompoenen worden mooi oranje en de zon wordt steeds iets minder warm maar als ze schijnt voelt het nog even als de zomer.

In september worden daarnaast volop kalfjes geboren die je van dichtbij kunt bewonderen. Dankzij deze kalfjes kunnen we genieten van de heerlijke koeienmelk en alles wat ervan gemaakt wordt, dus zijn we altijd extra lief voor ze. De Bieslanddagen waren wat ons betreft een enorm succes dus al met al hebben we alle reden om blij te zijn!

Gevonden!!
Functieomschrijving – fulltime – 40 uur

Per direct zijn wij op zoek naar een nieuw visitekaartje voor onze zakelijke klanten! We zijn namelijk op zoek naar een chauffeur voor onze logistieke service.

Hoeve Biesland is een biologisch dynamische boerderij in de Bieslandse polder tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Wij werken samen met onze hulpboeren aan ambachtelijke streekproducten. Al deze bio-dynamische producten worden ook zakelijk verkocht aan een ruim netwerk van horecagelegenheden en winkels. Aan jou de taak om te zorgen dat deze producten netjes en op tijd geleverd worden!

Taken en verantwoordelijkheden
– Verzamelen van bestellingen van slager, bakker en groenteboerin op het erf.
– Wanneer afwijkend van de reguliere planning, ben je zelf in staat om een dagplanning te maken.
– Met beleefdheid en enthousiasme lever jij de producten af bij de zakelijke klant.
– Samen met de andere chauffeur maken jullie de wagens achteraf grondig schoon.

Competenties
– Adequaat: bij berichten over wijzigingen in de levering weet je snel en adequaat te handelen en los je
daarmee een eventueel probleem snel op.
– Communicatief vaardig: je communiceert vriendelijk en duidelijk met collega’s en klanten over de gang van
zaken.
– Staat sterk in je schoenen: Af en toe wil een klant iets wat simpelweg niet kan. Jij bent niet te beroerd om
dit op een zakelijke en nette manier op te lossen waardoor je tegelijkertijd begrip kweekt bij de klant.
– Ochtendmens: je begint om 07:30, dat is wel vrij laat voor een boerderij ;)

Uiteraard ben je in het bezit van rijbewijs B en kan je zowel met een handgeschakelde auto als een automaat overweg.

U kunt reageren tot 17 september via de mail: info@hoevebiesland.nl

Functieomschrijving – fulltime 32-40 uur

Ben jij de nieuwe energieke, nuchtere, klantgerichte en veelzijdige gastheer/vrouw van de bio-dynamische Weilandwinkel? Wil je alle klanten 100% tevreden de deur uit laten gaan en samen met ons werken aan uitdagende doelen? Ben je fulltime beschikbaar? Dan willen we jou graag als hoofd, hart en handen van De Weilandwinkel!

Hoeve Biesland is een biologisch dynamische boerderij in de Bieslandse polder tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Wij werken samen met onze hulpboeren aan ambachtelijke streekproducten. Deze producten en andere natuurvoedingsproducten worden verkocht in De Weilandwinkel op het erf van de boerderij. Dit is een inspirerende groene werkplek waar we met een diverse groep mensen werken aan idealen en dromen. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling, waarbij jouw talenten en ideeën volop worden aangesproken.

Taken en verantwoordelijkheden
– Een verkoop krachtige winkel presentatie
– Inkoop en beheren van de voorraad
– Werkplanningen maken
– Acties bedenken en uitvoeren! (commercieel)
– Actieve verkoop naar de horeca
– Samenwerken met de verschillende bedrijfsonderdelen
– Nieuwe klanten werven en behouden
– Zorgen voor netheid en hygiene in de winkel volgens de HACCP normen

Competenties
– Klantgericht: alles wat je doet is ten behoeve van de klant
– Vriendelijk: je bent de gastvrouw/heer van Hoeve Biesland
– Enthousiast: Word jij ook blij van een knalrode smaakvolle tomaat?
– Zelfstartend: je ziet waar de kansen liggen en pakt deze graag op!
– Stressbestendig: Je houdt je hoofd koel bij plotselinge grote drukte
– Sterk: je bent lichamelijk sterk! Het is hard werken, sjouwen en tillen
– Doelgericht: samenstellen we steeds uitdagende doelen op. Resultaten worden behaald en successen worden gevierd
– Creatief: je vind het leuk om acties en nieuwe presentaties te bedenken en voert deze goed uit!

Bij interesse of vragen kun je mailen naar: linda@hoevebiesland.nl
Reageren is mogelijk tot maandag 11 september 2017

OP 2 & 3 SEPTEMBER IS HET NATUURLIJK GENIETEN!
Volop beleving voor jong en minder jong!

In de Bieslandse Polder is de stad opeens heel ver weg. De vogels fluiten, de bladeren suizen en de koeien loeien. De polder is al jaar en dag een plek voor ontspanning, recreatie en natuurplezier. Zo’n bijzondere omgeving verdient af en toe wat extra’s, daarom vieren wij al meer dan 10 jaar ‘De Bieslanddagen’. Een tweedaags evenement met volop beleving en plezier voor jong en minder jong.Vrijwilliger worden

Een stormbaan? Check!
Een tractorritje? Check!
Oerhollandse ambachten? Check!
Culinair genieten? Check!
En dan zijn we er nog lang niet! Met meer dan 20 verschillende activiteiten is er op 2 & 3 september nog veel meer te beleven.

Het groene verwenontbijt

Daarnaast hebben we ook dit jaar weer een speciaal evenement. Op zondag 3 september organiseren we het ‘groene verwenontbijt’ op een bijzondere locatie in de Bieslandse polder; De Uylenburg. Met live achtergrondmuziek geniet u vanaf 10:00 uur van een heerlijk ontbijt. De kosten bedragen €10,- p.p. en voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar geldt de prijs van €5,- per kind. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@bieslanddagen.nl. Het aantal plekken is beperkt!

Wij verwelkomen je graag, kom je ook natuurlijk genieten?

Gewijzigde openingstijden Weilandwinkel

Vanaf 1 augustus zijn de openingstijden van De Weilandwinkel veranderd.

We zijn tegenwoordig op dinsdag gesloten.
Maar daar in tegen gaan we zaterdag een uurtje eerder open!

Het waren 3 hectische dagen op de boerderij. Zaterdag avond ontstond er hooibroei in de strobalen achter op het erf, wat begon met een klein beetje rook stonden de strobalen snel in de brand. Na een paar uur was de brand onder controle, maar pas na 48 uur met grote kranen en shovels bezig te zijn om de laatste balen nat te maken en uit elkaar te trekken, is het vuur pas echt gedoofd. Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

Door de brand ontstonden flinke rookwolken die voor stankoverlast zorgden in de regio. De brandweer zette een speciale pomp in om water uit de grote plas naar het erf te pompen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft maandag al het natuurwater in de directe omgeving rondgepompt. Op deze manier zorgt het waterschap er voor dat het zuurstofgehalte in het natuurwater weer op het reguliere peil komt.
Lees meer op de blog van hoogheemraadschap:

https://www.hhdelfland.nl/actueel/nieuws/schie-doorgespoeld-met-water-uit-rijnland

Helaas is in dezelfde nacht ook logeerpony Nora te water geraakt en overleden. De exacte oorzaak hiervan kunnen we helaas niet vaststellen. Na vele zomers Nora op bezoek te hebben gehad is ons verlies, en helemaal dat van de verzorgers, groot!

Hooibroei wat is dat? Broeibranden komen vaker voor op boerderijen. Voor boeren is het moeilijk om deze vorm van brand te voorkomen omdat het een chemische reactie is in de kern van de balen. Een combinatie van recente regenval en plotselinge hitte kan deze reactie veroorzaken. Door de droogte van het stro spreidt het vuur zich gemakkelijk en snel uit.

Frans de weidevogelaar

Mogen wij jullie voorstellen aan Frans ‘De Weidevogelaar’?

Het is zomer en dat betekent dat je rondom de boerderij een enorme verzameling aan bijzondere vogels vindt. Weidevogels zoals de Grutto, Tureluur, Kieviet en Scholekster maar ook verschillende eendensoorten, zoals de wilde eend, kuifeend, slobeend en bergeend. Maar als we niet oppassen worden de zomers stiller naarmate de jaren vorderen. Sommige vogelsoorten hebben het namelijk best zwaar tussen alle vossen, mensen, kraaien, koeien en trekkers. Gelukkig zijn krijgen ze een beetje steun van De Weidevogelaars.

Eerlijk is eerlijk. De Weidevogelaars hebben een beetje een stoffig imago. Bepakt met een verrekijker, pen en papier, gehesen in legergroene/beige outdoor-kleding staan ze regelmatig langs de helder groene weilanden van Delfgauw te turen naar kleine beestjes. Wat bezielt iemand om gedreven vogels te gaan tellen op een vrije dag. Maar na een gesprek met Frans Eijgenraam zijn we om. Het is heel belangrijk dat we ons zorgen maken om onze Weidevogels. Hoe klein en bescheiden ze ook voorzichtig door de plassen waden, ze dragen onze Hollandse cultuur op hun veren en zorgen voor een concert aan mooie geluiden in de omgeving. Hun populatie in kaart brengen en beschermen, vraagt om nauwkeurigheid. En de Grutto wordt nogal eens opgevroten door hongerige Senegalezen als ze Zuidwaarts trekken om te kunnen overwinteren. Maar wie is Frans eigenlijk?

Frans is 62, woont in Delft en werkte voor de overheid en grote bedrijven als Casema en Ziggo waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de automatisering. Niet bepaalt een logische combinatie met het tellen van vogels. Maar als Frans vertelt op welke bedachtzame wijze ze de vogelstand in kaart brengen, wordt duidelijk dat er heel wat techniek en kennis bij komt kijken. Zijn vrouw was al weidevogelaar en heeft samen met de weidevogels het hart van Frans gestolen. Er is regelmatig overleg met de Vogelbescherming en tussen weidevogelaars en de boeren op Hoeve Biesland, want het gaat niet goed met de Weidevogel en daar moeten we wél iets tegen doen!
Dacht je dat vogelnesten tellen een handige methode was om de weidevogelstand in kaart te brengen? Dan heb je het mis.

In de begintijd telde Frans met een veel grotere groep vrijwilligers de vogelnesten en volgden ze wat er bij zo’n nest gebeurde. Inmiddels hebben ze een andere aanpak want aan die methode bleken wat nadelen te zitten. Niet alleen verstoorde je met het tellen de vogels met enige regelmaat doordat je in de buurt kwam van het nest, maar ook liet je als mens geursporen achter voor roofdieren waardoor zo’n nestje met verse eitjes een stuk makkelijker op de vreten was! Daarnaast stopten ze met het bekijken van nesten op het moment dat de eieren uitkwamen maar het bleek ontzettend belangrijk om te bekijken wat er na het uitbroeden met de nesten gebeurd. De kleine jongen moeten bijvoorbeeld voldoende voedsel hebben om te kunnen overleven, gebeurt dat niet om wat voor reden dan ook, dan komt er geen nageslacht en gaat het slecht met de weidevogel.

Een van de redenen dat het slecht gaat met de Weidevogels is dat ze steeds minder ruimte krijgen om te broeden en voedsel te zoeken door intensieve gangbare landbouw. Grasland wordt kort gehouden waardoor het lastiger wordt voor de vogel om voedsel te vinden en te beschut te broeden. Als ze eindelijk een lekker plekkie hebben gevonden, worden de jongen een kopje kleiner gemaakt door de maaimachine. Vooral met de Grutto gaat het erg slecht.
Boer Tim probeert waar hij kan zijn best te doen om afspraken te maken met de Weidevogelaars over wanneer er gemaaid wordt, wanneer het land bemest wordt en waar de koeien lopen te grazen zodat we de vogels een handje kunnen helpen. Ook is de grondwaterstand rondom de boerderij hoog, wat ervoor zorgt dat er meer voedsel is voor de vogels op het land. Dat is voor de moestuin soms een beetje onhandig omdat het land daardoor lang nat kan blijven, maar dat nemen we voor lief! Ook helpt jager Jan de vossenpopulatie een beetje in toom te houden zodat ze niet alle eieren van de vogels opeten. Zo werken we samen aan een mooie omgeving voor ons allemaal.

Wil je meer weten over Weidevogels? Linda organiseert regelmatig Weidevogelexcursies die op de website en Facebook vermeld worden.

Je kunt natuurlijk ook altijd lid worden van Vogelbescherming Nederland

18 juni 2017 is er een klassieke concert van Sinfonia Rotterdam

Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen speelt voor u een afwisselend, toegankelijk zomerprogramma met delen uit prachtige symfonieën van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart, maar ook met vrolijke volksmuziek uit o.a. Brazilië en Rusland. Kortom, een heerlijk programma voor elk wat wils. Kom genieten tussen de koeien van de sprankelende muziek van dit energieke orkest uit Rotterdam.

Ondertussen geniet u van een uitgebreide biologische brunch vol met streekproducten.

Hoe laat:
aanvang 10:30 uur

Waar:
In de koeientuin op Hoeve Biesland

Kosten:
€ 32,47 p.p.

Tickets te bestellen op:
eventbrite

Kom naar het foodfeest!

De zon op je wangen, het groene gras tussen je tenen, loeiende koeien, dansende weidevogels, mooie muziek en overal lekker eten. Op Hoeve Biesland gaan we dit jaar voor de vierde keer het Foodfeest vieren. Iedereen is welkom en niemand gaat met honger naar huis!

Net als ieder jaar staan er verschillende rijdende restaurantjes uit de omgeving op het pleintje. Daar kun je zien hoe jouw eten met veel liefde gemaakt wordt. Van vleesgerechten uit het verre Oosten tot oer Hollandse pannenkoeken.

Buikje vol? Vul dan de boodschappentassen. Op het festival kun je boodschappen doen bij meer dan 15 verschillende marktkramen met streekproducten. Van bijzondere chocolade tot speciale bieren, geurige koffie of eigenzinnige groentes. Ook is de Weilandwinkel open waar je kaas kunt kopen gemaakt met de melk van eigen koeien of plantjes voor je moestuin. De mensen die op het Foodfeest. hun producten verkopen kunnen je daar veel over vertellen dus stel gerust vragen! Niemand heeft haast dus shoppen is zelden zo relaxt geweest.

Wil je liever nog veel meer weten over eten? Dan zijn er verschillende toffe workshops te volgen.

En alsof dat niet genoeg is zul je muzikaal verwend worden met te gekke acts uit de omgeving. Singer-songwriters die dromend mijmeren over het leven of swingende bands waarbij niemand stil kan staan.

We hopen je te zien!

Info

Datum
Maandag 5 juni 10:00 – 18:00

Locatie
Hoeve Biesland
Bieslandseweg 1
2645 BM,Delfgauw

Prijs
Dit jaar gaan we iedere bezoeker vragen om 2 euro te betalen. Dat moeten we echt doen, want een festival organiseren is heel tof maar kost veel tijd en geld. Willen we Foodfeest kunnen blijven vieren dan hebben we een beetje hulp nodig!

Bereikbaarheid
Kom op de fiets!
Hoeve Biesland bevindt zich midden in de Bieslandse polder en is goed bereikbaar via mooie fietsroutes vanuit Delft, Den Haag en Rotterdam

OV
Ook met het openbaar vervoer is het Foodfeest bereikbaar. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte Delftse Hout is het een kleine 15 minuten wandelen naar het terrein.

Auto
Wegens grote drukte raden we je af met de auto te komen. Kan het niet anders? Dan is parkeren mogelijk op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.

Het is echt heel erg super VERBODEN OM DE AUTO TE PARKEREN OP HET TERREIN OF LANGS DE WEG. Vanaf de parkeerplaatsen is het een wandeling van ongeveer 10 minuten naar het terrein. Dat valt mee!

Velen van ons vinden minstens één keer per week een stukje (biologisch) vlees op hun bord. Hoewel weinig mensen de ambitie hebben om slager te worden, zien we het vak als een ambacht waar we respect voor hebben. Het idee van een sappige hamburger van de BBQ of een lekker stuk worst doet ons watertanden. Een leven zonder vlees kunnen velen zich niet voorstellen.

Jagen is een ander verhaal.

Nietsvermoedend wandelend door de velden worden we overvallen door het schouwspel van een uit de lucht vallende vogel na een scherp klinkend schot. Dat is zielig! En is dat nou wel nodig?
Hoe blij we ook zijn met alle dieren die in de Bieslandse polders leven, teveel dieren op één plek zorgt vaak voor problemen. En wanneer boeren in de omgeving last hebben van zo’n plaag, dan komt Jan Langeveld in zijn blauwe Opel het land op rijden. Zijn geweer geladen met kogels en vastberaden de strijd te winnen.
Jan (68 jaar), is vader van drie kinderen, onderhoudstimmerman en gepassioneerd jager en visser. Al 40 jaar werkt hij in het gebied rondom Hoeve Biesland en er is waarschijnlijk niemand die zodanig op de hoogte is van het wel en wee in en rondom Delfgauw als hij.

Als kind ging Jan al met zijn vader mee jagen en op zijn 17e schoot hij zijn eerste dier. Jagers in Nederland zijn nodig om de populatie van vossen, ganzen, hazen, eenden, fazanten en duiven in de hand te houden. Wanneer er bijvoorbeeld op ons land een enorme groep ganzen zich tegoed doet aan het lekkere gras, blijft er voor de koeien weinig over (en van het weiland ook). Een grote groep ganzen jaagt andere soorten ganzen en weidevogels weg, die we juist graag in de polder zien broeden. Maar oké, de gans is heus geen vervelend dier. Zo vertelt Jan dat ganzen in koppels leven en ongelofelijk monogaam zijn; gaat een van de twee dood dan zullen ze zelden met een andere partner nieuwe jongen krijgen. “Daar kunnen sommige mensen nog wat van leren.”

Onze jager werkt nauw samen met Natuurmonumenten, Staats Bosbeheer, Weidevogelaars en de Provincie Zuid-Holland om ervoor te zorgen dat de polder gezond blijft en hij alleen dieren ‘oogst’ als er voldoende van zijn voor de instandhouding van het soort. Heeft een boer schade op zijn land, dan moet er bij de Fauna dienst van Zuid Holland een vergunning aangevraagd worden. Iedere provincie heeft zijn eigen jachtbeleid dus eigenlijk is dat in Nederland heel precies geregeld. Verantwoordelijke jagers zoals Jan zullen er dus nooit voor zorgen dat een bepaalde diersoort uitsterft, zijn liefde voor dieren is groot, ook al klinkt dat misschien gek. Zijn gerookte ganzenborst is trouwens niet te ver-sma-den en stiekem gewoon een biologisch streekproduct.

Voorbijgangers reageren wel eens boos als ze Jan in het land bezig zien, hij krijgt nogal eens wat gevloek en getier om zijn oren. Maar de laatste jaren merkt Jan dat steeds meer mensen positief reageren op de jacht, dat komt waarschijnlijk omdat meer en meer mensen inmiddels weten dat een jager bezig is met belangrijke zaken. Biologisch boeren komt mede tot stand met goed jachtbeheer, en we zijn Jan dan ook heel dankbaar dat hij al meer dan 40 jaar goed op de Bieslandse polder past.

5 juni staat Jan met zijn gerookte ganzenborsten op ons Foodfeest 2017. Je kunt bij hem terecht met al je vragen!